Vârful de debit pe Dunăre va fi înregistrat cel mai probabil spre sfârșitul lunii, spune Mircea Fechet: „Suntem în alertă”

Publicat: 19 09. 2024, 13:31
Actualizat: 19 09. 2024, 13:37
Foto: Mircea Fechet / Facebook

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a estimat că vârful de debit pe Dunăre va fi înregistrat cel mai probabil spre finalul lunii septembrie și a dat asigurări că autoritățile sunt în alertă, transmite Agerpres.

Mircea Fechet, despre debitul Dunării

Ministrul Mediului spune că autoritățile sunt „în alertă”.

„Fără îndoială că suntem în alertă. Colegii mei sunt convocaţi aproape zilnic pe acest subiect. Vârful de debit îl vom înregistra cel mai probabil la sfârşitul acestei luni, fie pe data de 28, fie pe data de 29 septembrie, în funcţie de precipitaţiile pe care le avem, şi în Serbia, în funcţie de ceea ce se mai întâmplă în bazinul superior al al Dunării”, a declarat Mircea Fechet.

El s-a arătat de părere că de această dată nu vor exista probleme și a amintit de cazul din 2006, când la intrarea în ţară, la Baziaş, s-a înregistrat un debit record de 15.800 metri cubi/secundă.

„Experienţa anului 2006, atunci când la intrarea în ţară, la Baziaş, am avut un debit record de 15.800 metri cubi/secundă ne spune că ar trebui să gestionăm fără probleme un debit de 9.500-9.800 metri cubi/secundă pe care îl aşteptăm pe cifrele de astăzi. Asta nu înseamnă că suntem mai puţin alertaţi şi că suntem mai puţin pregătiţi. Dimpotrivă, ar trebui să însemne că toate instituţiile statului român îşi fac datoria”, a adăugat oficialul.

Autoritățile monitorizează situația în timp real

Ministrul Mediului susține că situaţia este monitorizată în timp real, împreună cu specialiştii de la Apele Române, de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodăria Apelor.

Totodată, el a menționat că „un Cod galben nu înseamnă neapărat o stare de pericol”.

„Codul ANM vizează cantităţi mici de precipitaţii 10-15 litri/mp dar care, în anumite situaţii, având în vedere că solul este suprasaturat şi că apele nu s-au retras în totalitate, pot pune probleme punctuale”, a continuat Mircea Fechet, adăugând că „în niciun caz nu ne aşteptăm la situaţii la fel de grave precum cele pe care le-am avut deja”.