Valeriu Zgonea, după întrevederea cu Viviane Reding: Domnia sa a reafirmat ideea unui cod de conduită pus în aplicare în Camera Deputaților și Senat, înainte de finalizarea acestui mandat

Publicat: 16 10. 2012, 16:22
Foto: Ghimpele.ro

Președintele Camerei  Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că în urma discuțiilor cu Viviane Reding de la Bruxelles, comisarul european pentru justiție susține în continuare ideea unui cod de conduită aplicat regulamentelor celor două camere parlamentare. Dacă acest lucru s-ar implementa înainte de finalizarea acestui mandat, Reding a lăsat impresia că ar fi vorba de un semnal pozitiv din partea parlamentului României, scrie Agerpres.

Zgonea a precizat că a avut ‘o discuţie lungă şi complexă’ cu comisarul Reding şi că aceasta înţelege eforturile pe care le face parlamentul pentru a îndeplini obiectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

”Am stabilit să avem un dialog constant între comisarul Reding şi parlamentul naţional, Camera Deputaţilor, cu privire la paşii pe care trebuie să-i urmăm în aşa fel încât să avem o transparentizare a deciziilor interne ale parlamentului, paşi concreţi şi rapizi în momentul în care persoanele sunt susceptibile şi sunt stabilite de instanţă că sunt incompatibile sau în conflict de interese. Pe de altă parte am reafirmat cooperarea noastră cu cele două agenţii importante, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru ca regulile din cadrul parlamentului să fie cele democratice, să respectăm legea şi valorile democratice ale UE”, a spus oficialul român.

”Comisarul Reding a înţeles că noi suntem angajaţi pe acest drum şi că nu vom bloca sub nicio formă eforturile pe care le-a făcut România în ultimii ani de zile şi că vrem să avem două instituţii puternice, ANI şi DNA. I-am spus că în procesul nominalizării procurorului şef al DNA şi al procurorului general politicienii nu se implică, că a scăzut numărul de intervenţii la adresa altor instituţii ale statului, Curtea constituţională, parchete, etc.”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Cu privire la codul de conduită, acesta va fi constituit după modelul anglo-saxon, asemănător cu cel de la PE, şi că va prevedea anumite sancţiuni. În plus, împreună cu ANI, Camera Deputaţilor ar urma să aducă ‘câteva modificări regulamentului, pentru a nu mai avea ce s-a întâmplat în 2009 sau 2010, când o cerere a procurorului şef a stat 11 luni la comisia juridică, sau anumite situaţii, când de exemplu instanţa declară un parlamentar incompatibil şi parlamentul nu ia decizie rapid’.

”Vrem să facem aceste schimbări înainte de închiderea acestui mandat, cel puţin proiectele să le depunem, să fie susţinere din partea tuturor partidelor politice, pentru a da un mesaj clar că România e pe un drum de maturizare a clasei politice şi că am înţeles aceste reguli. Mai mult, e un semnal şi pentru toţi cetăţenii români care candidează pentru un mandat de parlamentar, să ştie ce-i aşteaptă când ajung în parlament, care sunt regulile legate de incompatibilităţi, conflicte de interese. Să înţeleagă un cetăţean că dacă vrea să fie parlamentar trebuie să aibă anumite calităţi morale”, a explicat Zgonea.

Valeriu Zgonea a menționat că o va invita oficial pe Reding anul viitor, în România, pentru a avea o dezbatere directă cu cetățenii. ”Românii au nevoie să vadă că instituţiile europene cred în ei şi-i văd parteneri europeni. Participarea doamnei Reding este un semn de maturizare şi de încredere pe care instituţiile UE o arată românilor. Avem trei milioane de români care lucrează şi sunt respectaţi în Europa. Avem şi state care au impus restricţii de muncă, dar face parte dintr-un proces pe care l-am acceptat şi face parte din integrarea noastră europeană. Eu cred însă că, în acest moment, Comisia este deschisă la un dialog constant cu noi”, a conchis Valeriu Zgonea.