Valeriu Zgonea: Biroul Permanent al Camerei a amânat luarea unei hotărâri în cazul deputatului PSD, Gavril Mîrza

Publicat: 15 04. 2013, 15:58
Foto: sandrinio.ro

Luarea unei hotărâri în cazul deputatului PSD Gavril Mîrza care a votat ”la două mâini” a fost amânată de Biroul Permanent al Camerei, potrivit lui Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, citat de Mediafax.

Pe cale de consecință, până în momentul în care nu vom lua o decizie cu privire la elementele de sancționare a unui deputat în momentul în care votează la două mâini, altele decât interzicerea participării la plenul Camerei sau Senatului, vă cer permisiunea să amânăm o decizie trimisă de Comisia juridică, dar care este contestată de Curtea Constituțională și știți la cine mă refer”, a declarat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că ”decizia de sancțiune rămâne”, însă nu se știe care va fi aceasta.

În acest moment, în motivarea Curții Constituționale s-a spus că în Regulamentul Camerei, dar și în Regulamentul Senatului, decizia de interdicție a participării la plenul unei Camere este o decizie neconstituțională și trebuie să găsim o altă modalitate de contestare. O să mergem pe varianta Codului Civil, în care o să propunem o sancțiune pe un anumit interval de timp, sancțiune pecuniară, care n-ar mai afecta sub nicio formă capacitatea unui parlamentar de a-și îndeplini mandatul, va veni în plen, dar i se vor tăia banii”, a subliniat Zgonea.

În cursul zilei de miercuri, Comisia juridică a Camerei a decis să-și mențină punctul de vedere conform căruia Gavril Mîrza trebuie sancționat pentru un vot multiplu cu suspendare între una și 15 zile.

Bogdan Ciucă, președintele Comisiei juridice, a spus că membrii comisiei au constatat că a fost săvârșită abaterea disciplinară în cazul deputatului PSD. Comisia a trimis această decizie Biroului Permanent cu propunerea de a hotărî sancțiunea conform Regulamentului.

Comisia juridică și-a menținut punctul de vedere pentru că textul din Regulament nu a fost atacat constituțional. Până se declară neconstituțional își produce efectele ca orice text al unui act normativ. Am hotărât în comisie să retrimitem către Biroul Permanent aceeași solicitare de sancționare de la 1 la 15 zile, cum va propune Biroul Permanent și va hotărî plenul și am recomandat Biroului Permanent să sesizeze Comisia de regulament să ia în discuție acest subiect”, susține Bogdan Ciucă.

Comisia juridică a elaborat în ședința din 26 februarie un raport pe baza sesizărilor făcte de Institutul pentru Politici Publice care solicita sancționarea pentru faptele săvârșite în ședința de plen de pe 20 februarie, a deputaților Gavril Mîrza și Eugen Bejinariu. (Detalii AICI