Ministrul Agriculturii ar vrea cu orice preț să preia terenurile din Băneasa ale Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” (ASAS). Petre Daea ar dori să înființeze aici un Centru de Conferințe de unde ministerul să își poată organiza propriul târg Indagra. Asta în contextul în care la Romexpo se organizează în fiecare an târgul agricol Indagra, sub înaltul patronaj al președintelui României, lucru deloc pe placul conducerii Ministerului Agriculturii. Președintele ASAS, profesorul Valeriu Tabără, a declarat pentru B1.RO că există foarte multe acțiuni judecătorești de revendicare a terenurilor, deoarece acolo s-au încălcat grav legile proprietății. Academia nu subscrie la cedarea niciunul centimetru pătrat de teren public, a insistat Tabără.
Pe fondul tensiunilor existente, Academia de Științe Agricole și Silvice a fost pe punctul de a nu avea niciun reprezentant la conferința la nivel înalt pe tema cercetării agricole, ce va avea loc pe 5 aprilie, la Palatul Parlamentului. Într-un final, ASAS va fi, totuși, reprezentată de vicepreședintele Ioan Jelev.
Pomii sunt tăiați noaptea din stațiunea Băneasa
”S-a discutat despre problema aceasta de la Băneasa. I-am spus și domnului ministru că stațiunea are un anumit statut – e vorba de proprietate publică. Noi la Băneasa avem multe lucruri de clarificat, de patrimoniu și sunt foarte multe acțiuni judecătorești de revendicare, pentru că acolo s-au încălcat grav legile proprietății. S-a încercat prin toate mijloacele să se ia, să se cumpere, ADS-ul a cedat teren, e vorba de recuperarea unor suprafețe de teren de acolo. Acțiunile judecătorești sunt în derulare. Nu pot să mă duc să amplasez acolo ceva fără o bază legală, pentru că altfel se poate întâmpla ce s-a întâmplat deja cu cealaltă stațiune Băneasa. Or Academia nu subscrie la cedarea niciunul centimetru pătrat de teren public. Luptăm din greu ca să putem reabilita aceste stațiuni, să le putem pune în valoare. Stațiunea Băneasa, e adevărat, a trecut prin perioade grele de nefinanțare, de agresivitate formidabilă. S-a ajuns ca, la final de săptămână, în anii trecuți, să se taie pomii noaptea.
Nu s-a discutat nimic scris, doar oral. Vizite acolo, tot felul de sarcini pentru unele persoane. Repet, statutul stațiunii este unul public, e o stațiune în care patrimoniul e public, sunt foarte multe procese, acțiuni judecătorești, deci sunt terenuri cu sarcini și ele nu sunt de dat. Stațiunea trebuie să devină iar un model dacă vrem să vorbim despre dezvoltarea pomiculturii pe partea de sud a țării”, a explicat Valeriu Tabără, pentru B1.RO.
„Nu trebuie desființată o stațiune pentru o expoziție„
Aceasta a susținut că au existat presiuni pentru transferul terenurilor: ”Au fost și sunt presiuni, însă de asta suntem aici la Academie. Avem în spate Legea 45 și Legea 72, există referiri speciale în legile proprietății pentru cercetare și învățământ. Toate sunt pentru a întări capacitatea sistemului de apărare de a avea patrimoniu propriu, pentru a răspunde unor cerințe de cercetare. Din păcate, aceste presiuni care se fac deranjează extrem de mult activitatea noastră. Avem aproape 500 de acțiuni judecătorești și cea mai mare parte sunt pentru domeniul public, de a-l putea apăra”.
Președintele ASAS nu a vrut să comenteze zvonurile privind dorința ministrului Daea de a avea propriul târg Indagra: ”la Indagra nu știu și nici nu vreau eu să intru pe chestiuni ale Ministerului. De fapt, Ministerul Agriculturii a avut un cuvânt greu de spus la Indagra. În 1994, când am reluat târgurile, eram ministrul Agriculturii, dar eu am colaborat atunci excelent cu Camera de Comerț. Avea o parte mare Ministerul, care a gestionat practic partea de târg, pentru că Indagra este, în general, un târg al agriculturii. Nu-l putem scoate din centrul expozițional național. Își are locul lui. Că se fac și alte tipuri de expoziții, e altă problemă. Dar pentru asta nu trebuie desființată o stațiune. Noi, Academia, suntem cu statut autonom, nu facem politică, eu nu mai fac politică de aproape 7 ani. Pe problema patrimoniului și a cercetării îmi permite legea și mă pronunț”.
În conetxtul etnisunilor dintre Ministerul Agriculturii și Academie, Tabără a precizat că, totuși, un reprezentat al ASAS va participa la conferința despre cercetarea agricolă ce va avea loc pe 5 aprilie la Palatul Parlamentului: ”Va participa și de la Academie. Din păcate, nu am fost contactați la timp, au fost foarte multe discuții. Până la urmă, va merge pentru o expunere domnul vicepreședinte Ioan Jelev. Asta s-a vrut. Se pare că nici nu se abordează întreaga problematică a cercetării, care ne interesează pe noi la nivelul Uniunii Europene. Problema cercetării agricole este o chestiune cu totul și cu totul aparte”.