Fostul președinte PNL Valeriu Stoica a declarat că programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă include patru aspecte ce fac diferența între el și restul candidaților.
La evenimentul de lansare a acestui program, Stoica a mai susținut că omul e coruptibil și mai ales omul politic, dar acest lucru nu i se aplică lui Ciucă: „Prin structura sa umană, prin întreaga lui experiență profesională, a demonstrat că e imun la acest pericol”.
„Cine citește programul candidatului liberal Nicoale Ciucă va găsi, între altele, patru motive foarte serioase pentru a-i da votul. Aceste motive fac diferența dintre candidatul liberal și toți ceilalți candidați.
În primul rând, programul lui Ciucă e un program al libertății, valoare și principiu cu caracter fundamental (…)
Libertatea are un capitol special și dobândește conținut prin întregul program. Atribuțiile prezidențiale au, între altele, scopul de a asigura efectivitatea drepturilor și libertăților (…)
Există în programul lui Ciucă o viziune coerentă despre pericolele interne și externe care amenință aceste drepturi și libertăți. (…)
Programul lui Ciucă subliniază interdependența dintre calitatea democrației din sistemul politic și calitatea democrației din întrega asocietae. Economia și societatea civilă funcționează dacă se supun și ele principiului împărțirii puterii. Acest principiu nu se confundă, însă, cu împărțirea rentelor și privilegiilor între câteva categorii restrânse de beneficiari care doresc și uneori înceracă pe toate căile să confiște structurile de decizie.
Tocmai pentru a împiedica această denaturare a principiului împărțirii puterii, în programul lui Ciucă e încurajată și susținută lupta împotriva corupției. Una dintre cele mai mari primejdii la adresa libertății e corupția. (…)
Nicolae Ciucă, prin structura sa umană, prin întreaga lui experiență profesională, a demonstrat că e imun la acest pericol.
În al patrulea rând, programul lui Ciucă are un capitol dedicat justiției. Magistrații sunt păzitorii libertății, domnia legii rămâne o vorbă goală fără o justiție puternică. (…) Președintele trebuie să apere independența justiției, să mențină echilibrul între autoritățile publice și e legat de toate cele trei puteri ale statului”, a declarat Valeriu Stoica.