Jurnalistul Valeriu Nicolae a criticat Biserica Ortodoxă Română (BOR) pentru că nu se delimitează de „ipocrizia infectă” a politicienilor, care pozează în mari credincioși, deși singura lor religie e banul.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Răzvan Zamfir pe B1 TV, într-un moment în care tot mai mulți politicieni își afișează credința, pozând alături de preoți și obiecte bisericești, deși BOR a anunțat că are reguli extrem de clare în contextul alegerilor din acest an. Totuși, BOR nu s-a delimitat de aceste mesaje ale politicienilor.
„Noi nu prea avem curaj… N-avem curaj să discutăm deschis. De exemplu, n-avem curaj – e Paștele – să discutăm ce face Biserica Română, cum permite Biserica Română ipocrizia asta infectă prin care toți hoții, toți nemernicii stau cu Dumnezeu în gură, de își pun tot felul de poze… Să spună că e o chestie ipocrită, că e ipocrizie, că n-are nicio legătură cu creștinismul, că oamenii ăia sunt cum sunt – niște hoți! Să se delimiteze foarte clar de ipocrizie, de nesimțire și de hoție!”, a declarat Valeriu Nicolae.
Acesta a precizat apoi că „îngrozitor de mulți” politicieni se folosesc de religie mai ales acum, în prag de alegeri.
„Uită-te la Piedone… Cum e posibil ca Piedone să se folosească de religie în halul ăsta? Dacă te uiți, te doare mintea! Un fariseu mai mare decât Piedone e foarte puțin probabil să găsești.
Și totuși, Piedone e continuu cu Dumnezeu și lui nu-i pasă de nimic decât cum să se îmbogățească. Credința sinceră în a face bani necinstiți e o credință sinceră, dar nu e credință…”, a mai spus Nicolae, punctând că Piedone e în topul impostorilor.
De altfel, Valeriu Nicolae a vorbit pe larg, tot pentru B1 TV, despre cine este cu adevărat politicianul Cristian Popescu Piedone. Detalii AICI.
Teoretic, BOR are un set de reguli în contextul alegerilor din acest an. Sfântul Sinod a decis că preoții trebuie să păstreze neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică. Opțiunea lor politică poate fi exprimată doar prin votul personal secret.
Sfântul Sinod a mai decis că preoţii şi diaconii nu pot candida la alegerile locale fără aprobarea scrisă a Chiriarhilor lor, iar în acest context trebuie să îndeplinească o serie de condiții.
De asemenea, conducerea BOR a formulat și pentru cetățeni o serie de recomandări. Detalii AICI.