Valentin Popa a demisionat din funcția de ministru al Educației. Ce nu au reușit ”protestanții” și Opoziția a reușit UDMR
UPDATE: Valentin Popa a declarat, în exclusivitate pentru B1 TV, că a decis să demisioneze pentru că nu poate da curs solicitării UDMR. (Detalii AICI)
Valentin Popa a demisionat din funcția de ministru al Educației. UDMR a solicitat plecarea acestuia din Guvern, iar Kelemen Hunorchiar declarase că formațiunea sa suspendă colaborarea cu PSD până când această problemă nu e rezolvată.
UDMRa solicitat schimbarea lui Valentin Popa din funcția de ministru al Educației, președintele formațiunii,Kelemen Hunor, declarând că situația este extrem de neplăcută, iar colaborarea cu Popa a devenit imposibilă.
„În aceste condiţii, când ministrul, de două ori, a făcut nişte gesturi cu care nu numai că nu am fost de acord, dar nici nu am fost consultaţi, considerăm că în acest moment colaborarea cu ministrul Educaţiei va fi imposibilă şi de aceea noi cerem şi aşteptăm o remaniere în fruntea ministerului Educaţiei. (…) Acum am luat această decizie, am discutat cu colegii mei, eu am prezentat poziţia noastră, dar nu am discutat cu nimeni, nici din PSD, nici din ALDE. Este o situaţie extrem de neplăcută. (…) Eu am spus că din punctul nostru de vedere încrederea în ministrul Popa nu există”, a declarat Kelemen Hunor, pe 21 septembrie.
El a explicat că problemele principale sunt legate de ordonanţa privitoare la predarea limbii române în şcolile cu predare în limba maternă, dar şi legat de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. (DetaliiAICI)
„Am cerut ca acel articol care a fost introdus de ministrul Educaţiei în august, în ordonanţa simplă, şi care, conform ministrului, dă un răspuns la problemele învăţării limbii române în şcolile cu predare în limba maternă – maghiară, germană etc -, din punctul nostru de vedere a fost un pas greşit, o greşeală uriaşă şi a fost acţiunea singulară a ministrului. (…) De aceea, noi am spus că trebuie anulat acest articol, trebuie scos din acea ordonanţă, şi am cerut o ordonanţă de urgenţă. (…) A doua chestiune este legată de UMF. Ieri a apărut HG în care există o anexă care enumeră universităţile din România şi prin această anexă şi prin această HG a fost recunoscută comasarea, absorbţia, fuziunea celor două universităţi, UMF şi Petru Maior de la Târgu Mureş. (…) HG apărută ieri nu ştiu când a fost adoptată, fiindcă ministrul nu ne-a consultat, nu ne-a întrebat”, s-a plâns atunci liderul UDMR.
În opinia acestuia, dat fiind că există un parteneriat parlamentar între coaliția PSD-ALDE și UDMR, firească ar fi fost o consultare: ”măcar să ne spună că acum urmează şi va fi dureros. Ministrul nu ne-a consultat şi iarăşi ne-a pus într-o situaţie extrem de delicată, dificilă”.
Ulterior, Kelemen a anunțat că nu va fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cuPSD- ALDE până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă. (DetaliiAICI)
„Nu e vorba de reînnoire a protocolului de colaborare cu coaliţia de guvernare. În momentul când am semnat, am semnat pentru 4 ani şi, dacă nu o întrerupe cineva (colaborarea – n.r.), e în vigoare. Noi în fiecare sesiune facem o analiză. În acest moment, eu am spus că, până când nu se rezolvă problema aceea din ordonanţa simplă din august, acel articol privind predarea limbii şi literaturii române în şcoala generală, clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect. Sper că în această săptămână se va rezolva şi atunci, sigur, putem lua priorităţile legislative şi ale lor şi ale noastre, putem discuta alte amănunte. Până atunci nu există acest subiect. Până când nu se va rezolva acea problemă din ordonanţa simplă din august…”, a afirmat Kelemen Hunor, pe 26 septembrie.
Joi,Liviu Dragneai-a dat dreptate luiKelemen Hunorîn disputa cu ministrul Educației: ”Da, am discutat. E vorba de toate minoritățile, nu doar despreUDMR. Poate ei au fost mai vizibili… Așteptăm să vedem la Guvern ce se întâmplă. Are dreptate, de data asta are dreptate domnulKelemen Hunor”.
Valentin Popa se afla pe lista miniștrilor remaniabili, apărută după CEx-ul PSD.
Dragnea a spus că a avut două întâlniri cu Andronescu, după ce aceasta i-a cerut demisia, dar și că fostul ministru al Educației ”va redeveni un om important în partid”.
”Cu doamna Andronescu am avut două întâlniri în utimele două săptămâni, are motive serioase de supărare. Trebuie sa redevină un om important in partid, pentru că are o experiență deosebită. Este nevoie de o implicare mult mai mare si vor face tot ce îmi stă în putință”, a declarase Dragnea.