OFICIAL: Adina Vălean a fost acceptată de Ursula von der Leyen pentru a fi comisar european din partea României

OFICIAL: Adina Vălean a fost acceptată de Ursula von der Leyen pentru a fi comisar european din partea României
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UPDATE:Reprezentanța Comisiei Europene la Bucureștia confirmat pentru B1.ro că Adina Vălean este propunerea acceptată de Ursula von der Leyen pentru a fi comisar european pentru Transporturi din partea României.

Viitorul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acceptat miercuri desemnarea Adinei Vălean pentru a fi comisar european la Transporturi din partea României, conform unor surse politice.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a înaintat miercuri două propuneri pentru acest post: Adina Vălean și Siegfried Mureșan.

România este ultimul stat din UE fără un titular propus în acest sens, după ce toate cele trei tentative ale fostului premier Viorica Dăncilă s-au lovit de refuzul Bruxellesului.

Întrebat dacă România își va păstra portofoliul Transporturi sau va fi un schimb cu Extinderea UE, Orban a precizat că vor exista discuții.

„Sigur ca daca va fi vorba de posibilitatea schimbarii portofoliului, va exista cu siguranta o discutie intre presedintele Romaniei, subsemnatul ca premier si presedintele Comisiei Europene”, a spus Orban.

Adina Vălean, eurodeputat al României încă din 2007, a ocupat mai multe funcții la Bruxelles

La al treilea mandat de eurodeputat, Adina Vălean este, în prezent, președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European. De altfel, nu este prima oară când ea ocupă o astfel de funcție, având în vedere că, în legislatura anterioară, a condus Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară.

Până să ajungă la conducerea organismelor intraparlamentare din UE, Adina Vălean a ocupat mai multe funcții în aparatul lor, făcând parte dintr-o serie de delegații, precum cea pentru libertăți civile și afaceri interne, pentru relațiile cu țările magrebiene, cu SUA, dar și din comisia pentru industrie, cercetare și energie. Mai mult decât atât, ea a fost chiar și copreședinte al delegației române din PPE.

Înainte să vină la Bruxelles, Adina Vălean a fost membră în Parlamentul României. În anul 2004, actualul europarlamentarPNLintra în Camera Deputaților, pentru un mandat scurtat înainte de termen de primele alegeri europene din România.

Profesoară de matematică în primii ani ai carierei, Adina Vălean a absolvit Facultatea de Matematică din Universitatea București, precum și studiile postuniversitare în Siguranță Națională și Mecanisme și Instituții de Securitate din Colegiul Național de Apărare. Totodată, ea a finalizat cursurile masterale în zona de studii de integrare europeană la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Nu în ultimul rând, ea a făcut parte din mai multe organizații neguvernamentale și a fost directorul general al Fundației „Institutul pentru Liberă Inițiativă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`