Val de reacții după moartea lui Mihail Gorbaciov, „un om de stat unic care a schimbat cursul istoriei”. Mesajele transmise de Joe Biden, Vladimir Putin și alți lideri de pe scena globală

Publicat: 31 08. 2022, 10:50
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Mihail Gorbaciov – care a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar care nu a reușit să împiedice destrămarea Uniunii Sovietice – a murit marți la vârsta de 91 de ani, iar evenimentul a stârnit un val de reacții din partea liderilor de pe scena globală, transmite Reuters.

Vladimir Putin a transmis „cele mai sincere condoleanțe”

Președintele rus și-a exprimat „cele mai sincere condoleanțe”, a spus purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, pentru agenția de presă Interfax.

Vladimir Putin va transmite „o telegramă de condoleanțe către familia și prietenii” fostului lider sovietic, susține reprezentantul Kremlinului.

Joe Biden: Mihail Gorbaciov, un om de o viziune remarcabilă

Președintele american spune că „Mihail Gorbaciov a fost un om de o viziune remarcabilă”.

„Ca lider al URSS, el a colaborat cu președintele Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale țărilor noastre (…). După decenii de represiune politică brutală, el a îmbrățișat reformele democratice. Rezultatul a fost o lume mai sigură și o mai mare libertate pentru milioane de oameni”, a declarat Joe Biden.

Antonio Guterres (ONU): Lumea a pierdut un multilateralist devotat

Secretarul general al ONU s-a arătat „profund întristat” de moartea lui Mihail Gorbaciov, „un om de stat unic care a schimbat cursul istoriei”.

„El a făcut mai mult decât oricare alt individ pentru a aduce sfârșitul pașnic al Războiului Rece. Lumea a pierdut un lider global falnic, un multilaterialist devotat și un promotor neobosit al păcii”, a afirmat Antonio Guterres.

Emmanuel Macron: Gorbaciov, un om al păcii

Liderul francez a transmis și el „condoleanțe pentru moartea lui Mihail Gorbaciov, un om al păcii ale cărui alegeri au deschis o cale a libertății pentru ruși”.

„Angajamentul său pentru pace în Europa a schimbat istoria noastră comună”, a subliniat Emmanuel Macron.

Ce a spus Ursula von der Leyen după moartea fostului lider sovietic

Președinta Comisiei Europene susține că Mihail Gorbaciov „a fost un lider de încredere și respectat”.

„A jucat un rol crucial pentru a pune capăt Războiului Rece și a doborî Cortina de Fier. A fost deschisă calea pentru o Europă liberă (…). Această moștenire este una pe care nu o vom uita”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Isaac Herzog: Mihail Gorbaciov, un lider curajos și vizionar

Președintele Statului Israel consideră că „Mihail Gorbaciov a fost una dintre cele mai extraordinare figuri ale secolului 20”.

„A fost un lider curajos și vizionar, care ne-a modelat lumea în moduri altădată considerate inimaginabile”, a spus Isaac Herzog.