Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că autoritățile vor suplimenta în perioada următoare numărul de paturi de terapie intensivă la Spitalul Universitar de Urgență „Elias” și la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală. La nivel național, susține demintarul, există aproximativ 4.000 de instrumente de acest gen, iar dintre acestea jumătate sunt în unitățile medicale care tratează pacienții confirmați cu COVID-19.
„La nivel naţional, avem aproape 4.000 de paturi la terapie intensivă. În cele 226 de spitale COVID în faza 1, faza 2 şi suport COVID sunt în jur de 2.000, 1.927 de paturi de terapie intensivă. Sunt anumite judeţe unde avem o supraîncărcare a acestor paturi. Până acum, s-a recurs la acele TIR-uri, acele unităţi mobile de terapie intensivă, unul la Ploieşti, unul la Galaţi, acolo unde am văzut o încărcătură mai mare, dar şi la transferuri de pacienţi în spitale care au paturi goale. În următoarea perioadă, şi la ‘Elias’ şi la ‘Matei Balş’ va fi suplimentat numărul de paturi la terapie intensivă. Noi sperăm ca evoluţia să ne ajute să putem gestiona această situaţie”, a afirmat ministrul Nelu Tătaru, într-o conferință de presă susținută duminică la Iași, potrivit Agerpres.
Potrivit celui mai recent bilanț, România a ajuns la37.458 de persoane diagnosticate cuCOVID-19la nivel național, dintre care 767 reprezintă cazuri noi de îmbolnăvire. Anterior, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a dat asigurări că niciun pacient care are nevoie de terapie intensivă nu va fi lăsat pe dinafară.
„Tehnic, există această organizare de a extinde capacitatea secţiilor de TI prin mai multe metode – mobile, fixe, avem în plan încă o variantă de a extinde prin construcţii modulare secţii de TI amplasate în jurul marilor spitale sau a celor care se ocupă de acest domeniu, pentru că este foarte importantă şi mâna de lucru – specialiştii, şi nu în ultimul rând, se va proceda şi la transferul bolnavilor, indiferent dacă sunt cu COVID sau alte boli care necesită terapie intensivă, în alte spitale pentru a fi trataţi în mod eficient. Niciun pacient nu rămâne pe dinafară”, a declarat, sâmbătă, Marcel Vela.
Ministrul a explicat că „sunt judeţe care au, într-adevăr, un număr destul de mare de cazuri, dar şi unele judeţe care sunt într-o situaţie mai bună. Printr-un echilibru pot fi transferaţi spre judeţele unde există o nevoie acută de cadre medicale, iar în centrele universitare, în zonele urbane mari unde avem specialişti de marcă există posibilitatea ca să extindem capacitatea de Terapie intensivă prin mai multe metode”.