USR vine cu propuneri concrete pentru scăderea taxelor. Inițiativa USR pentru TVA redus la 9% la produse esențiale de igienă a fost adoptată în Senat

Publicat: 07 10. 2024, 18:44
Foto: Inquam Photos / George Călin

Senatul a adoptat azi inițiativa legislativă depusă de senatoarea USR Adina Săniuță, care propune scăderea TVA la 9% pentru produse de bază de igienă cum ar fi absorbantele și scutecele. Această măsură vine în sprijinul celor mai vulnerabili cetățeni: copiii și persoanele în vârstă, contribuind la reducerea costurilor pentru produse de bază, esențiale pentru igienă.

Proiectul inițial al senatoarei Adina Săniuță prevedea o listă mai largă de produse de igienă de bază care ar fi beneficiat de TVA redus, însă, în urma dezbaterilor din Comisia de Buget și Finanțe, lista a fost restrânsă la absorbante și scutece pentru copii și adulți.

Scăderea taxelor este o propunere de bază a USR, partid care propune un program de guvernare responsabil, care prevede folosirea judicioasă a banului public, dar și scăderi de taxe, în sprijinul românilor, cu precădere a celor care au nevoie de ajutor. În condițiile în care prețurile au crescut masiv, iar Guvernul Ciolacu ne-a făcut campioni europeni la inflație, USR promovează activ sprijinirea familiilor cu copii mici, a celor care trebuie să-și îngrijească bătrânii, ajutând și femeile din mediile defavorizate să aibă acces la produse de igienă intimă.

Adina Săniuță atrage atenția că România se află pe ultimele locuri în topurile europene de utilizare a produselor de igienă. Inițiativa USR va da o mână de ajutor familiilor cu venituri reduse, cele pentru care produsele de igienă reprezintă, din păcate, o cheltuială greu de susținut, deși vorbim despre produse esențiale unui trai decent.

„Este esențial ca aceste produse să fie accesibile tuturor. Beneficiarii lor sunt copiii și persoanele în vârstă, cei mai vulnerabili dintre noi. Să avem grijă de ei este o responsabilitate morală comună, iar această obligație nu ar trebui să devină o povară financiară pentru familii, mai ales din cauza taxelor pe care le culege statul pe aceste produse”, afirmă senatoarea Adina Săniuță.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat cu un vot clar de sprijin: 72 de voturi pentru, 36 de abțineri. Senatul este prima cameră sesizată, iar propunerea legislativă va merge acum la Camera Deputaților, unde va fi supusă dezbaterii și votului final.

Material susținut de USR