EXCLUSIV // „FĂRĂ PENALI în funcții publice”, dar NU și la Bruxelles. Europarlamentarii USR-PLUS, puşi în situaţia de a sprijini candidatul Franţei, anchetat într-o speţă similară cu cea în care a fost condamnat Liviu Dragnea

EXCLUSIV // FĂRĂ PENALI în funcții publice, dar NU și la Bruxelles. Europarlamentarii USR-PLUS, puşi în situaţia de a sprijini candidatul Franţei, anchetat într-o speţă similară cu cea în care a fost condamnat Liviu Dragnea
Foto: colaj Hepta

EXCLUSIV // Moment delicat pentru europarlamentarii USR – PLUS care sunt în situația de a o sprijini pe Sylvie Goulard, candidata Franței şi membră a grupulor Renew Europe, pentru funcția de comisar european, în condițiile în care aceasta este anchetată într-un dosar al angajărilor fictive, într-o speţă similară cu cea pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea.

Situaţia este mai ingrantă pentru aceştia deoarece au anunţat că vor vota împotriva Rovanei Plumb, unul din motivele invocate este şi faptul că are o mare problemă de integritate prin faptul că Parlamentul a blocat ancheta împotriva ei în dosarul Belina.

Eurodeputații se mai gândesc…

B1.ro a contactat mai mulţi europarlamentari USR- PLUS, în contextul în care aceștia au fost vehemenți în declarațiile lor și au anunțat că nu vor susține candidatura Rovanei Plumb, dar majoritatea au refuzat să ofere vreun răspuns clar.

Clotilde Armand a evitat un răspuns privind situaţia candidatei Franţei şi a declarat că încă analizează candidaturile.

„Fiecare delegație analizează în momentul de față nominalizările pentru comisar. Noi am declarat că nu o susținem pe Rovana Plumb în poziția de comisar european.” a transmis Clotilde Armand, pentru B1.ro.

În schimb, Dragoș Pâslaru, reprezentant al PLUS în Parlamentul European, a declarat că delegația va avea o poziție comună care urmează să fie anunțată.

„O greșeală recunoscută în anumite doze poate fi iertată”

B1.ro a contat şi membrii ai comisiei juridice din Parlament având în vedere că aceştia au fost luptători extremi de vocali împotriva oricărei modificări de legislaţie în justiţiei şi au promovat iniţiativa „Fără penali în funcţii publice„. Puşi în faţa acestei dileme, aceştia spun acum că situația în care se află candidata Franței nu este comparabilă cu cea a Rovanei Plumb.

„Dacă doar propunerea asta a Franței are în derulare o anchetă asta nu este cea mai fericită propunere, dar până când va fi condamnată ea se bucură de prezumția de nevinovăție. Cazul doamnei Plumb e un pic diferit, a avut parte de colaborarea majorității din Senat dacă nu mă înșel care a refuzat să facă cererea de începere a urmăririi penale. Adică dacă în Franța se desfășoară anchetă și vom afla probabil în ce măsură este vinovată sau nu, în cazul domnei Rovana Plumb avem o poziție politică. Într-un caz există o anchetă în cazul doamnei Plumb puterea majorității politice a blocat anchetarea ei”, a declarat deputatul Silviu Dehelean, pentru B1.ro.

Stelian Ion are aceeași părere despre cum ar trebui să acționeze colegii săi europarlamentari vis-a-vis de candidatura fostului comisar european din Franța.

„Diferența esențială este că la doamna Rovana Plumb a existat un blocaj făcut de parlamentari, au acoperit-o, nu au acceptat să o pună la dispoziția organelor judiciare pentru a-și clarifica situația, în cealaltă parte înțeleg că e o anchetă în desfășurare. Cu siguranță este o vulnerabilitate și este un argument în defavoarea acelei doamne. Vorbim despre un prejudiciu. Acuzația împotriva Rovanei Plumb este mult mai gravă. O greșeală recunoscută în anumite doze poate fi iertată, pe de altă parte un prejudiciu foarte mare și a te ascunde în spatele unui zid de parlamentari e o problemă foarte mare. Contează în plus și pregătirea profesională”, a declarat Stelian Ion pentru B1.ro.

Controversele din jurul lui Sylvie Goulard

Foto: Hepta

Propunerea Franţei, sprijinită de grupul Renew Europe, Sylvie Goulard este în centrul unui mare scandal pe o speţă ce seamănă izbitor cu cea în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Mai exact, acuzată că a fost implicată într-o afacere de angajări fictive de asistenți de eurodeputați ai partidului francez Modem.

În perioada 1 iulie 2014 și 28 februarie 2015, la începutul celui de-al doilea mandat de europarlamentar, „nu există nicio dovadă a muncii” asistentului său parlamentar Stephane Therou deşi acesta era remunerat corespunzător.

Potrivit anturajului lui Sylvie Goulard, Stephane Therou căuta un loc de muncă și „acest lucru a durat mai mult decât era prevăzut”. „

„Ea a continuat să-l plătească în loc să-l concedieze pur și simplu. Aceasta corespunde unei sume brute și include concedii plătite și indemnizații de final de contract”, conform presei franceze.

De aici vine şi asemănărea cu dosarul lui Liviu Dragnea, unde două persoane care lucrau în realitate la PSD Teleorman erau angajate fictiv la DGASPC Teleorman unde încasau lunar salariile fără a se prezenta măcar o zi la locul de muncă.

Parlamentul European a închis ancheta împotriva ei la sfârşitul lui august, constatând – conform declaraţiei unei purtătoare de cuvânt – doar nereguli administrative „minore, nesistematice şi neintenţionate” din partea eurodeputatei. Presa franceză a dezvăluit ulterior că Goulard a returnat 45.000 de euro, echivalentul salariilor şi cheltuielilor asistentului său parlamentar Stephane Therou din iulie 2014 până în februarie 2015.

În Franţa, însă, ancheta privind aceleaşi suspiciuni continuă, Goulard fiind audiată chiar marţi, ziua când Ursula von der Leyen a anunţat pentru portofoliul de comisar european pentru piaţa internă.

Ancheta este coordonată de Oficiul Central de Combatere a Corupţiei şi a Infracţiunilor Financiare şi Fiscale din Nanterre, unde au mai fost audiaţi şi foşti asistenţi parlamentari şi mai mulţi eurodeputaţi.

În 2017, odată cu izbucnirea scandalului ea a demisionat după numai trei luni din funcţia de ministru al apărării în guvernul francez condus de premierul Edouard Philippe, dar acum preşedintele Macron, şi grupul Renew Europe unde se află USR şi PLUS, au considerat oportună nominalizarea ei pentru funcţia de comisar european.

USR-PLUS, colegi cu europarlamentarii premierul ceh inculpat pentru fraudă cu fonduri europene

Europarlamentarii USR-PLUS au mai fost puşi, după alegeri, în situaţia ingrată de a fi colegi în grupul Renew Europe cu 6 reprezentanţi ai partidului ceh ANO 2011, fix partidul premierului Andrej Babis, inculpat pentru fraudarea unor subvenţii europene în sumă de două milioane de euro.

Mai mult, Dacian Cioloş va conduce delegaţia celor 6 europarlamentari care în Cehia îl apară pe premierul Andrej Babis. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`