USR-PLUS, pe un butoi de pulbere înainte de alegerile interne. Cum pregătește tabăra Cioloș preluarea conducerii unice a partidului. USR e zguduit de conflicte, gruparea Barna pierde tot mai mult teren

Publicat: 24 04. 2021, 15:22
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR-PLUS stă pe un butoi de pulbere în perspectiva alegerilor interne pentru desemnarea conducerilor din filiale și a șefiei unice a formațiunii. Măcinat oricum de confruntarea dintre tabere, rivalitatea a crescut și mai mult. Dat fiind că alegerile interne pentru desemnarea conducerii se vor desfășura prin referendum organizat în rândul membrilor, tabăra care va avea dinainte mai mulți membri în rândurile sale va avea câștig de cauză. Așa că e în toi o cursă de atragere a cât mai mulți ”susținători”. Și, cel puțin deocamdată, tabăra Cioloș pornește cu prima șansă, cel puțin în București, de a prelua conducerea partidului.

Tabăra Cioloș pregătește terenul pentru preluarea conducerii unice a USR-PLUS

Potrivit surselor B1.RO, numărul de membri cu drept de vot la referendum de la USR, respectiv PLUS e cel de la data aprobării de către judecătorie a procesului de fuziune. La acea dată, PLUS avea 6.338 de membri, în timp ce USR doar 3.793. Mai mult, din numărul total de USR-iști în București, aproape 1.000 sunt suspendați din partid fie pentru că nu au plătit cotizația mai mult de șase luni, fie pentru că au îndrăznit să critice conducerea partidului.

În schimb, la organizația PLUS, alte circa 2.300 de persoane au cererile de înscriere în partid în lucru sau în curs de aprobare.
Practic, pe ultima sută de metri în perspectiva alegerilor din partid, în care factorul cantitativ e esențial, Dacian Cioloș a avut grijă să lase ușile PLUS larg deschise pentru a avea cât mai mulți suținători în ”meciul” cu Dan Barna.

Sursele B1.RO mai susțin că, în Sectorul 1, aleșii PLUS de la toate nivelurile, indiferent de funcție, au primit sarcini să atragă un număr tot mai mare de membri. Situația e similară și în Sectorul 2.

Practic, tabăra Cioloș a îngroșat rândurile folosind inclusiv o metodă pe care a criticat-o adesea la PSD sau PNL, anume „metoda autobuzul”. Asta înseamnă că a făcut apel la membrii PLUS să convingă rude, prieteni sau cunoscuți să se înscrie în partid, iar toți să urmeze orbește dispozițiile liderului.

Pentru a reduce din diferență, în Sectorul 1, USR a încercat să atragă membri noi și, totodată, să aducă membri din alte filiale din București sau chiar din Ilfov. Asta a sporit și mai mult tensiunile din partid.

Oamenii obedienți conducerii USR au luat locul profesioniștilor

Situația e cu atât mai complicată cu cât au rămas foarte multe frustrări după modul cel puțin controversat în care s-au alcătuit listele de candidați pentru alegerile parlamentare. Mulți USR-iști și-au dat demisia în acest context, nemulțumiți de modul în care au fost făcute listele. Victime au căzut foști parlamentari care au făcut figură bună în legislatura trecută, precum Vlad Alexandrescu și Florina Presadă. Locul lor a fost luat de oameni, fideli conducerii USR.

„Există riscul în USR, ca în orice partid, ca anumite grupări să excludă persoanele care au o independență de judecată și de poziție în raport cu conducerea partidului. Cu alte cuvinte, să câștige politrucii, în dauna profesioniștilor”, a fost concluzia amară a lui Alexandrescu.