USR nu dorește suspendarea lui Klaus Iohannis: „România nu are nevoie de încă o criză” (VIDEO)

Publicat: 29 10. 2021, 18:14
Actualizat: 29 10. 2021, 18:33
Klaus Iohannis, alături de Nicolae Ciucă

Klaus Iohannis poate respira ușurat. USR nu dorește suspendarea, respectiv demiterea președintelui României, pe fondul crizei politice provocate în România.

„România nu are nevoie de încă o criză. Avem o criză de sănătate, alta în energie. Orice criză ar fi o povară în plus. Nu cred că este cazul să băgăm România într-o aventură și mai complicată”, a declarat Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al USR.

USR nu va susține guvernul minoritar PNL + UDMR

Partidul condus de către Dacian Cioloș a hotărât să nu voteze pentru învestirea guvernului minoritar PNL + UDMR.

„Acest guvern nu va avea susținerea USR în Parlament. Trebuie să vină cât mai repede la vot, pentru că această criză nu trebuie prelungită (…) Guvernul poate trece doar cu voturile PSD”, a mai precizat oficialul USR, în conferința de presă susținută vineri, 29 octombrie.

AUR merge înainte cu procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis

AUR merge mai departe cu inițiativa suspendării. Cel mai probabil, românii vor fi chemați la referendum în aprilie 2022, potrivit lui George Simion.

„Votul pentru suspendarea lui Klaus Iohannis va fi undeva prin aprilie. Primul pas este să strângem semnături. Avem și colegi de la PSD și PNL cu care am vorbit deja”, a declarat George Simion, joi, 28 octombrie, la TVR.

Partidul AUR a început deja negocierile cu parlamentarii de la alte partide și cu minoritățile, în vederea suspendării oficialului de la Cotroceni.

Cum poate fi suspendat președintele României, potrivit Constituției

Potrivit Constituției, suspendarea președintelui României se poate face în următoarele condiții:

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.