Dezbaterile din Comisia de învățământ a Camerei Deputaților asupra proiectelor noilor Legi ale Educației s-au terminat, marți, cu zero reforme în domeniu, acuză USR. Partidul a votat împotriva proiectelor și spune că acestea sunt acum într-o formă chiar mai rea decât erau când au plecat din Guvern.
Mai mult, USR acuză o nouă încercare a coaliției PSD – PNL – UDMR de a salva plagiatorii. Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru. Acuzații similare au fost lansate și în legătură cu proiectele avansate de fostul ministru Sorin Cîmpeanu (PNL), care a demisionat din funcție chiar în contextul unui scandal de plagiat.
USR acuză că deputații coaliției PSD – PNL – UDMR au adoptat, marți, un amendament PSD legat de plagiat care prevede că „nu constituie abateri de la normele de etică diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie”.
„Cu proaspătul amendament adoptat astăzi, domnii Ciucă și Bode vor invoca faptul că au până la 90% din lucrările lor doar niște erori materiale de citare. În loc să ne uităm la țările civilizate ca modele de a genera excelență academică, partidele de la guvernare au o altă prioritate: să își scape colegii plagiatori de tinichelele legate de coadă”, a explicat Ștefan Pălărie, senator USR.
Partidul mai precizează că, în dezbaterile din Comisie, a propus mai multe amendamente la Legile Educației, dar toate au fost respinse.
Toate acestea se întâmplă în contextul în care premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, e acuzat că a plagiat în teza de doctorat. El spune că nu are nicio problemă să-i fie verificată lucrarea și insistă că nicio instituție nu a stabilit până acum că el a plagiat. Numai că acest lucru se întâmplă pentru că fix Ciucă a blocat în instanță orice fel de analiză, cu ajutorul unui judecător aproapiat de PNL, care a ieșit la pensie (specială) imediat ce a pronunțat decizia salvatoare pentru premier.
Vizat într-un scandal de plagiat e și Lucian Bode, ministrul de Interne și secretar general al PNL. Universitatea Babeș-Bolyai, cea care i-a acordat titlul de doctor, a constatat deja că lucrarea sa e „profund viciată”. Bode se chinuie acum în instanță să obțină anularea verdictului.