Președintele USR, Dacian Cioloș, i-a sugerat lui Dan Barna că ar trebui „să facă un real pas în spate”, în cea mai nouă turnură a scandalului care a adus fostul partid de guvernământ la un pas de implozie. Actualul lider al formațiunii a amintit inclusiv de „gafele și stângăciile politice” pe care le-a comis predecesorul său în campania prezidențială din 2019.
„Consider declarațiile și acțiunile lui Dan o stângăcie, dar și o forțare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent. Utilizarea bazei de date a partidului în scopuri politice personale este un gest descalificant. Și contrar regulilor noastre interne. Înțeleg că este nemulțumit și că se simte în fața unui ultimatum. Îmi pare rău că nu a înțeles semnificația gestului meu, mai ales că am discutat cu el înainte de ședința de BN și obiecțiile sale ulterioare nu au apărut în ceea ce am discutat”, a scris Dacian Cioloș, vineri, pe Facebook.
Actualul președinte al USR susține că înțelege „neputința” lui Dan Barna în a accepta că a fost învins la congresul din toamnă.
„Este incredibil cum cineva care ar trebui să dea dovadă de echilibru și maturitate politică poate să confunde propriile umori și dezamăgiri cu realitatea și cu faptele pe care le are în față. Îi înțeleg neputința în a accepta pierderea funcției de președinte al USR. Am încercat să îi ofer mai multe șanse și i-am propus să lucreze aproape de mine ca prim-vicepreședinte. A refuzat de fiecare dată mâna întinsă. Am evitat să îi comentez gafele și stângăciile politice și din campania prezidențială 2019 și ulterioare. Dar a venit momentul să ne uităm serios în oglindă. Ca indivizi și ca organizație. A sta blocat în paradigma că totul e minunat, tot ce s-a făcut e foarte bine și nu schimbăm nimic e distructiv pentru orice organizare umană. A refuza deschiderea, a te teme de «cei din afară» este un semnal de neputință și automulțumire”, a adăugat fostul premier.
Dacian Cioloș s-a arătat de părere că „onoarea îi cere lui Dan Barna să facă un real pas în spate”
„Cred că onoarea îi cere lui Dan Barna să facă un real pas în spate și să își ofere timpul necesar pentru a se reconstrui politic și a umple golurile personale astfel încât să nu se mai regăsească în situații politice dificile. Regret că am ajuns în această situație și sper că va găsi înțelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul sau să iasă în public cu alte declarații lipsite de adevăr”, a mai spus Dacian Cioloș.
Tensiunile din USR au escaladat odată amenințarea lansată de președintele USR, care a spus că fie i se votează programul, fie va demisiona din funcție. Declarația a fost contestată în termeni duri de Dan Barna, iar senatorul Radu Mihail l-a acuzat pe Dacian Cioloș că dorește „puteri depline și discreționare”. În schimb, deputatul Tudor Benga a spus că și unii, și alții „au călcat în picioare” democrația internă și principiile fondatoare ale partidului.
Între timp, Dan Barna a legat scandalul din USR și de situația lui Mihai Chirica, într-o postare în care i-a cerut demisia primarului din Iași pentru că a fost pus sub control judiciar.
„Acest mesaj despre un primar PNL ar fi trebuit să vină de la președintele USR. Dar Dacian e ocupat cu altele”, a spus ironic Dan Barna.