USR îi cere lui Marcel Ciolacu să dea drumul la exploatarea grafitului. Mai are trei zile să acționeze

USR îi cere lui Marcel Ciolacu să dea drumul la exploatarea grafitului. Mai are trei zile să acționeze
Foto: Facebook / Radu Miruță

USR cere Guvernului Ciolacu să trimită, de urgență, Comisiei Europene planul pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier, exploatare pentru care România poate primi fonduri europene. În caz contrar, România pierde miliarde de euro.

Guvernul Ciolacu mai are doar 3 zile să trimită Comisiei Europene planul pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier.

„Grafenul, care se obține prin exfolierea grafitului, este noul aur în 2024, iar România se numără printre puținele țări din lume unde acesta există. Cer Guvernului României să nu rateze iarăși ocazia pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier! Sunt mai puțin de 3 zile până când expiră termenul în care Guvernul poate să trimită un proiect pentru a primi finanțare europeană dedicată pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier. Până acum nu a făcut-o. Lăsați interesele mărunte, gândiți la nivel mare și lăsați zona aceasta să se dezvolte”, declară deputatul USR de Gorj Radu Miruță.

Grafenul este considerat mineralul minune, ridicând barierele tehnologice în cele mai moderne și importante industrii: microelectronică, energetică, aerospațială. În anii 2000, la Baia de Fier se exploatau 40.000 de tone de grafit anual. Astăzi, în 2024, liderul exploatării de grafit în Europa este Norvegia, care procesează 10.000 de tone de grafit anual. Deci, de patru ori mai mult se poate face în România. În plus, grafitul românesc are o calitate fantastică, având o puritate de 98%.

În 2020, pe când era ministru al Economiei, Claudiu Năsui a înțeles importanța uriașă a grafitului din județul Gorj și a luat măsuri pentru punerea acestuia în valoare și pentru a pune România pe harta producției de baterii. Noul ministru PSD al Economiei care i-a urmat a pus însă demersul pe pauză, pentru că baronii PSD și firmele lor de casă au alte interese.

22 august, ora 12.00, este termenul până la care Guvernul României, prin Ministerul Economiei, trebuie să transmită Comisiei Europene proiectul prin care să prezinte ce are de gând să facă cu grafitul de la Baia de Fier.

„Comisia Europeană a considerat grafitul o materie primă rară, critică, pentru care acordă finanțare, realizarea drumului, alimentarea cu energie electrică, facilități pentru exploatarea grafitului. Noi, USR, am propus de două ori în Parlament finanțarea de la bugetul de stat a exploatării de la Baia de Fier, PSD și PNL au respins, Comisia Europeană ne întinde acum o mână. Exploatarea grafitului e o industrie de miliarde de euro și ar crea în județul Gorj sute de locuri de muncă. Nu ne mai putem permite ratarea finanțării”, afirmă deputatul USR Radu Miruță.

Material susținut de USR

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)