UPDATE: Poliția Română a revenit cu un nou comunicat, în care a repetat că legea interzice continuarea promovării electorale în afara perioadei stipulate în cadrul legal, inclusiv pe rețelele sociale, și a precizat că sancțiunile au fost „aplicate reprezentanților și simpatizanților mai multor formațiuni politice și candidați”, inclusiv în urma sesizărilor USR. Poliția a mai transmis că „majoritatea măsurilor luate, respectiv aproape 70%, au fost cu avertisment”.
Comunicatul integral al Poliției Române:
„Având în vedere postările din spațiul public ale mai multor reprezentanți ai unui partid politic despre sancționarea unor simpatizanții ai unui anumit candidat politic, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:
Reiterăm că potrivit art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia(…)”
Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.
Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare.
În cursul zilei de astăzi, au fost aplicate 119 sancțiuni pentru continuare a propagandei electorale, dintre care 82 de avertismente și 37 de amenzi.
Subliniem faptul că majoritatea măsurilor luate, respectiv aproape 70%, au fost cu avertisment, scopul acestora fiind de a se respecta cadrul legal și de a preîntâmpina comiterea unor noi fapte, nu de a fi aplicate sancțiuni pecuniare.
Precizăm că sancțiunile au fost aplicate reprezentanților și simpatizanților mai multor formațiuni politice și candidați.
De altfel, inclusiv în urma sesizărilor acestui partid politic, au fost aplicate sancțiuni contravenționale.
Poliția Română acționează strict în baza Legii, fără a face discriminări, în funcție de apartenența politică a celor implicați.
Scopul acestor activități este asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea cadrului legale care reglementează manifestările publice, inclusiv în mediul online.
Mulțumim pentru înțelegere și sprijin în menținerea unui proces electoral corect”.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
USR acuză că mai mulți alegători „sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări pe Facebook și TikTok”. Însă Poliția Română spune că legea interzice „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia”, iar „rețelele de socializare sunt considerate spațiu public”.
„ATENȚIE ❗❗❗Se înmulțesc cazurile de alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări pe Facebook și TikTok
❗ În această dimineață, la Timișoara, un membru USR s-a trezit cu poliția la ușă, după ce a distribuit o postare a lui Dan Barna, europarlamentar USR.
❗ Brașov, mama unui simpatizant USR a primit un telefon din partea Poliției Române. A fost amenințată în repetate rânduri că va primi o amendă de 4.500 lei și vor veni la ea acasă dacă Albert nu șterge postările de pe TikTok. (…)
❗Teleorman. Un consilier local USR din comuna Tătărăștii de Jos s-a trezit cu doi comisari de la Poliția Orașului VIdele pentru două postări pe grupurile județene. Postările au fost făcute în timpul campaniei. A fost sancționat cu avertisment de poliție.
❗ Piatra Neamț. Pentru un story privat, un simpatizant USR a fost chemat la Poliția Piatra Neamț, unde a fost obligat, de față cu alți trei polițiști, să șteargă story-ul privat.
❗ Și în Comuna Horia, de lângă Roman, un simpatizant din Diaspora a povestit cum mama lui s-a trezit la poartă cu polițiștii, care i-au transmis că ar fi bine ca fiul să șteargă postările.
❗București. Consilierul local Paul Ene a fost somat să șteargă o postare în care a spus că va veni la vot.
❗ Alt simpatizant, din Argeș, sunat și vizitat acasă de cineva din Poliție. (…)
USR cere încă o dată Poliției lui Cătălin Predoiu să se oprească din intimidarea oamenilor.
Veniți la vot! Doar așa putem să îi oprim”, a transmis USR, pe Facebook.
USR a mai scris apoi că „La Iași a fost amendat un alt simpatizant cu 1.500 lei pentru o postare făcută dimineață. A venit poliția la ușa lui și a fost amendat direct”.
Mama simpatizantului din Brașov, la care face referire USR:
@c0smey Abuz al Poliției Române?! Deși am 25 de ani, un domn care se recomandă drept polițist pare că a încălcat GDPR-ul și a sunat-o pe mama mea pentru a o amenința să șterg postările despre doamna Elena Lasconi. Menționez că nu am primit înainte niciun telefon / SMS / mail de la Poliție. Nu credeam că în 2024 ne vom reîntoarce pe vremea lui Ceaușescu, în care candidații sunt eliminați de pe liste și oamenilor simpli li se spune să nu mai facă postări despre candidați. De aceea, consider și mai important să mergem cu toții la vot duminică, pentru a nu ne reîntoarce în întunericul trecutului. La telefon, a fost citat că aș fi încălcat Legea 124/2003. Deși nu sunt jurist, pe Google îmi arată că este vorba de cu totul altceva, de o convenție legată de actele trimise în străinătate. Totuși, am în biblioteca de acasă Constituția României, unde la articolul 30 scrie clar că libertatea la exprimare este inviolabilă și că cenzura este interzisă. Sunt mândru de mama mea, care nu s-a lăsat intimidată de telefonul polițistului. Femeile puternice ca ea vor schimba România! #vot #telefonpolitie #elenalsconi #abuz #alegeri #presedinte ♬ original sound – Albert Mihail Cosmin
Cazul unei doamne din Timiș:
Mesajul unuia dintre cei vizitați acasă de poliție:
Însă Poliția Română spune că nu discriminează între partide și simpatizanți, ci doar aplică legea:
„Conform art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia..()”
Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.
Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare.
Poliția Română acționează strict în baza Legii, fără a face discriminări în funcție de apartenența politică a celor implicați.
Sancțiunile aplicate vizează exclusiv respectarea regulilor stabilite prin lege, iar măsurile nu sunt îndreptate împotriva unei formațiuni politice sau a simpatizanților acesteia, ci împotriva încălcării prevederilor legale.
În această perioadă, este important ca toți cetățenii și formațiunile politice să respecte rigorile legii, pentru a garanta un proces electoral corect, transparent și democratic.
Subliniem că Poliția Română are datoria să intervină acolo unde se constată abateri de la normele legale, inclusiv în ceea ce privește activitatea pe rețelele de socializare, acestea fiind parte integrantă a spațiului public, conform legii.
Toate efectivele desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.
Astfel, scopul acestor intervenții este asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea cadrului care reglementează manifestările publice, inclusiv în mediul online.
Mulțumim pentru înțelegere și sprijin în menținerea unui proces electoral corect”