USR: Deficitul de personal din sănătate – peste 20.000. România a pierdut bani, cu Rafila la minister. Dovada, cei doar 50 de bani pe care el și Ciolacu i-au dat suplimentar, în trimestrul IV al anului, medicilor din ambulatoriu

USR: Deficitul de personal din sănătate - peste 20.000. România a pierdut bani, cu Rafila la minister. Dovada, cei doar 50 de bani pe care el și Ciolacu i-au dat suplimentar, în trimestrul IV al anului, medicilor din ambulatoriu
Sursa foto: Adrian Wiener / Facebook

USR cere demiterea lui Alexandru Rafila (PSD) din funcția de ministru al Sănătății deoarece nu a rezolvat, ba chiar a adâncit criza de personal din sistemul sanitar în cei aproape trei ani de mandat.

USR: Criza de personal din sistemul sanitar s-a acutizat

„Ori de câte ori au fost acuzați că nu au făcut nicio reformă a administrației publice centrale și locale, așa cum au promis public, PSD și PNL au răspuns că au angajat în spitale, că au rezolvat criza din Sănătate. În realitate, numărul angajaților din sistemul sanitar a scăzut. În mandatul lui Ciolacu a scăzut cu peste 1.600 de persoane. Deficitul estimat de sindicate este de vreo 20.000 de asistente medicale și personal medical auxiliar și vreo 6.000 de medici.

Și nu avem perspective să se schimbe în bine prea curând, dacă ne uităm că ultimul memorandum din guvern viza angajarea a 706 medici și 746 de asistente medicale, plus încă vreo 470 de posturi pentru personalul medical auxiliar”, a declarat Adrian Wiener, deputat USR și medic.

Nu sunt bani pentru spitale

Mai mult, acuză USR, s-a adâncit deficitul Fondului din care este finanțat sistemul sanitar, depășind 3,4 miliarde de lei în primele 5 luni din 2024. Asta în ciuda taxelor nou-introduse, care au majorat cu 37% încasările din contribuțiile de asigurări de sănătate.

Prin urmare, statul nu are bani pentru spitale, programe sau medicina prespitalicească. „Cea mai recentă dovadă în acest sens o reprezintă cei 50 de bani pe care Rafila și Ciolacu i-au dat suplimentar, în trimestrul IV al anului 2024, medicilor din ambulatoriu, cu mult sub ceea ar avea aceștia nevoie și ceea ce li s-a promis”, exemplifică USR.

„PSD-istul Rafila este ministrul Sănătății de 3 ani de zile. 3 ani în care nu a făcut nimic pentru sistemul de sănătate – nici pentru pacienți, nici pentru personalul medical și auxiliar. Și ce face un om care nu face nimic? Fură sau distruge munca altcuiva. Vrea musai să controleze sistemul de urgență, unul dintre puținele lucruri care funcționează în sănătate, la standarde relativ asemănătoare în toată țara. Dincolo de nedreptatea față de munca unor oameni, contează că vor avea de suferit medici și pacienți. E de ajuns! Rafila trebuie să plece acasă”, adaugă deputata USR Diana Stoica, membră a Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților și vicelider al grupului USR.

USR: În mandatul lui Rafila, România a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR pentru sistemul sanitar

USR mai acuză că în timpul mandatului lui Alexandru Rafila am pierdut 740 de milioane de euro din PNRR pentru sistemul sanitar.

„A avut însă grijă ministrul Rafila să modifice Mecanismul de feedback al pacientului, implementat de Vlad Voiculescu în 2016, astfel încât să bage sub preș gunoiul din sistemul sanitar. Aceasta după ce, în noiembrie 2023, PSD și PNL au votat în bloc în Parlament împotriva unui proiect al USR care stabilea ca managerii spitalelor să răspundă pentru neregulile sesizate de pacienți prin mecanismul de feedback.

Și, ca o ultimă dovadă a lipsei totale de performanță a ministrului Rafila, până și actualizarea listei medicamentelor care pot influența rezultatele drugtestelor îi ia acestuia mai bine de două luni. Lista actualizată va fi „probabil” gata prin septembrie încolo, ne liniștește ministrul mereu preocupat de consultanță pe milioane de euro și de excursii de lux”, mai acuză USR, într-un comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)