USR: Ciolacu le ia bani celor care au muncit în condiții grele și vor ieși la pensie după 1 septembrie

Publicat: 26 08. 2024, 18:17
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR acuză PSD și pe Marcel Ciolacu că, din cauza unei legi prost scrise, cei care au muncit în condiții grele și ies la pensie după 1 septembrie sunt sever penalizați la pensie față de cei care au ieșit din câmpul muncii cu o zi mai devreme.

Să luăm un exemplu: domnii Popescu și Ionescu au lucrat amândoi 20 de ani in condiții speciale, fiecare cu un salariu brut de, să zicem, 5.000 de lei pe lună, pe întreaga durată a activității. Câștigul salarial mediu brut în toți cei 20 de ani a fost și pentru domnul Ionescu, și pentru domnul Popescu de 5.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie – 2.032 de lei. Doar că dl. Ionescu e cu o lună mai în vârstă decât dl. Popescu, așa că s-a pensionat în august, cu o pensie de 2.032 de lei. Dl. Popescu se va pensiona o lună mai târziu, în septembrie, dar va primi doar 1.620 de lei, cu mult mai puțin decât fostul lui coleg, doar cu o lună mai bătrân, deși au contribuit la fel la sistemul de pensii.

„După calculele nedrepte ale domnului Ciolacu, diferența dintre doi colegi care au lucrat în condiții speciale o viață în același loc de muncă poate ajunge și la 4.000 de lei la pensie, dacă unul se pensionează pe 30 august, iar altul pe 1 septembrie. Diferența asta provine din faptul că PSD, cu acordul supușilor din PNL, nu mai ține cont, în noua lege a pensiilor, de contribuțiile suplimentare plătite deja de către cei care au lucrat în condiții deosebite și speciale. Nici de banii deja contribuiți, nici de speranța de viață mai mică a acestor categorii de angajați care, la bătrânețe, se luptă, pe lângă bolile profesionale, și cu o nouă nedreptate”, afirmă deputatul USR Radu Miruță

Această aberație din lege a fost observată de USR de la finalul anului trecut, a încercat să o corecteze prin depunerea de amendamente în Comsiile parlamentare, dar PSD s-a opus vehement. Mai mult, sindicatele prezente la aceste dezbateri au atras atenția asupra acestei probleme. Marcel Ciolacu nu poate să afirme public, așa cum tot face de câteva zile, că abia acum află de problemă și că o va corecta. Soluția este proiectul de lege depus de USR în Parlament, proiect pe care PSD l-a îngropat pe circuitul parlamentar.

Deputatul Radu Miruță consideră că este absurd ca data de ieșire la pensie să fie mai importantă decât munca depusă și că legea scrisă de PSD și PNL nu corectează inechități, ci creează altele noi, distrugând ceea ce înseamnă dreptate socială.

La rândul ei, deputata USR Oana Țoiu consideră că această inechitate nu poate rămâne așa, indiferent de cât de vocală este propaganda PSD, deoarece ea nu respectă un criteriu simplu: cel al banilor contribuiți la sistemul de pensii.

”PSD a inventat un indicator nou pentru calculul pensiei bazate pe grupele de muncă: zodia pensionarului. Dacă ai muncit în grupe de muncă toată cariera și ai vârsta standard de pensionare vara, vei ieși cu o pensie mai mare decât dacă te poți pensiona abia după 1 septembrie, când noua lege nu ia în calcul toate contribuțiile suplimentare. În logica PSD contează zodiile și dacă ai ziua de naștere vara sau iarna în loc să conteze contribuțiile făcute de fiecare angajat la fondul de pensii, condițiile de muncă, încurajarea oamenilor sănătoși să rămână în activitate și calitatea vieții la pensie”, declară Oana Țoiu, deputată USR

USR a depus proiect de lege în Parlament care să corecteze fix aceste nedreptăți și a cerut încă o dată, la sfârșitul săptămânii trecute, convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului pentru discutarea și votarea ei.
Diferențele uriașe de pensie între oameni care au muncit la fel, dar care au ieșit la pensie la date diferite sunt un exemplu clar de incompetență politică și administrativă. PSD nu doar că nu înțelege nevoile oamenilor, dar îi și pedepsește pentru lucruri care nu țin de ei, cum ar fi data la care au ieșit la pensie. Deși PSD susține că noua lege va rezolva toate problemele din sistemul de pensii, nu a făcut decât să creeze noi conflicte și nemulțumiri. Acest mod de a legifera e o bătaie de joc la adresa milioanelor de pensionari care așteaptă de ani de zile o reformă reală și echitabilă.

Material susținut de USR