USR: Cerem, din nou, PSD-PNL să convoace sesiune extraordinară pentru corectarea aberațiilor din legea pensiilor

USR: Cerem, din nou, PSD-PNL să convoace sesiune extraordinară pentru corectarea aberațiilor din legea pensiilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sute de mii de români care au lucrat zeci de ani în condiții deosebite sau grele de muncă își văd, zilele acestea, când primesc deciziile de recalculare, pensiile micșorate cu sume ce depășesc în unele cazuri chiar și 4.000 de lei. USR cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru corectarea aberațiilor care au generat aceste situații, mai ales că, în cazul acestor oameni, este încălcat flagrant principiul contributivității.

USR a redepus, astăzi, în Senat, solicitare oficială pentru convocarea unei sesiuni extraordinare, dedicată exclusiv corectării aberațiilor din noua lege a pensiilor. O cerere similară a fost depusă la finalul lunii iunie, dar PSD și PNL au respins-o.

Dacă lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă le pasă câtuși de puțin de pensionari, corecțiile necesare pot fi adoptate de Parlament până la 1 septembrie. În acest fel, nu doar că s-ar face dreptate pensionarilor care au lucrat în condiții grele, dar s-ar preveni crearea unei nedreptăți suplimentare celor care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024 după ce au lucrat în condiții deosebite sau speciale.

„Pentru aproape 800.000 de oameni, noua lege a pensiilor nu ține cont de contributivitate. Aproape 800.000 de oameni care au lucrat în grupe de muncă trăiesc zilele acestea, alături de familiile lor, adevărate drame când deschid plicurile cu deciziile de recalculare. Pierd chiar și peste 4.000 de lei la pensie, după cum rezultă din deciziile pe care le-am primit de la oamenii disperați. Dau doar un exemplu: la un stagiu de cotizare de 37 ani și aproape 8 luni, a rezultat la recalculare o reducere a pensiei cu 4.192 lei”, declară deputatul USR de Gorj Radu Miruță.

Parlamentarul USR atrage atenția că, la nivel național, 17,44% dintre pensionari sunt afectați de noua lege a pensiilor. În Gorj, județ pe care îl reprezintă în Parlament, este cel mai mare procent din țară: 65%.

„Știu că în 2025 nu vor mai avea bani și, în loc să facă economii la bugetul public, fac la buzunarul pensionarilor din industrie. Schimburile de noapte, riscurile de accidente lângă cuptoare încinse, munca zilnică cu substanțe periculoase sau în subteran, în spitale, toate sunt șterse cu buretele din calculul pensiei. Oamenii care au muncit și au contribuit «prea mult» sunt pedepsiți acum la bătrânețe. Am votat împotriva acestor nedreptăți și am depus legea corectă care să le repare. Nu este doar despre bani, ci și despre respect”, precizează deputata USR Oana Țoiu.

Nedreptatea făcută de Guvernul Ciolacu românilor care au lucrat zeci de ani în condiții deosebite sau speciale este cu atât mare cu cât aceștia oameni au contribuit mai mult decât ceilalți. Concret, când contribuția pentru condiții normale a fost între 20-35% din salariu, cei care au lucrat în condiții speciale au plătit 10% în plus. Iar din 2018, când contribuția pentru condiții normale a devenit 25%, au plătit suplimentar 8%.

Contribuția suplimentară pentru condiții deosebite și condiții speciale a urmărit cumpărarea de vechime suplimentară și multiplicarea punctajului lunar, în condițiile în care în aceste domenii grele oamenii au o speranță de viață mai mică, numeroase boli profesionale. Și tocmai de la ei taie Guvernul Ciolacu, în vreme ce pensiile speciale ale unor salariați la stat, unii pensionați la 45 de ani, au rămas bine mersi pentru următorii 40 de ani.

„Legea pensiilor, anunțată de PSD ca fiind o mega petrecere cu artificii, se dovedește mai degrabă o bombă care explodează în față. Legea este foarte prost făcută, iar marii pierzători ai pseudo-reformei PSD-PNL sunt cei care au lucrat în condiții grele de muncă, în minerit, siderurgie, pe platforme maritime și așa mai departe, în locuri în care și-au riscat viața și sănătatea. Cerem lui Ciolacu și Ciucă ca, măcar acum, în ceasul al 12-lea, înainte ca bomba pensiilor să explodeze definitiv la 1 septembrie, să întrunească Parlamentul și să corecteze erorile fundamentale din lege. Orice vot împotriva dezbaterii și a corectării legii din partea coaliției PSD-PNL înseamnă o inconștiență crasă și o nepăsare față de vârstnici absolut condamnabilă”, afirmă senatorul USR Ștefan Pălărie, vicelider al grupului USR din Senat.

USR a depus proiect de corectare a legii pensiilor (https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L367&an_cls=2024) sub semnătura parlamentarilor Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău, după ce a atras atenția asupra aberațiilor din legea PSD-PNL încă din timpul dezbaterii acesteia în Parlament, în noiembrie 2023. Proiectul USR a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, dar nici măcar nu a fost dezbătut în comisiile din Senat.

Material susținut de USR

Urmăriți B1TV.ro și pe
`