USR cere public sprijinul PNL pentru a lupta împotriva legilor justiţiei: Ce pregăteşte opoziţia

USR cere public sprijinul PNL pentru a lupta împotriva legilor justiţiei: Ce pregăteşte opoziţia

USR a anunţat că a identificat 35 de articole neconstituţionale doar în legea privind statutul magistraţilor, una din cele 3 adoptate în pachetul de modificare a legilor justiţiei.

Astfel, partidul anunţă că a pregătit mai multe sesizări la Curtea Constituţională, dar cere sprijin de la PNL pentru ca acestea să strângă numărul necesar de semnături.

"Juriștii USR au pregătit sesizări foarte bine documentate pentru a contesta la Curtea Constituțională cele trei proiecte de modificare a legilor justiției. Nu am depus imediat sesizările la CCR pentru că juriștii noștri au lucrat intens să găsească toate motivele de neconstituționalitate din aceste proiecte. Coaliția PSD-ALDE-UDMR a măcelărit în Comisia specială aproape fiecare articol din legile justiției și au fost analizate sute de amendamente. Doar în proiectul de modificare a legii 303 privind Statutul magistraților juriștii USR au găsit 35 de articole neconstituționale. De asemenea, în sesizări au fost preluate observații ale asociațiilor de magistrați din România. Miza de a bloca aceste proiecte este foarte mare, dar trebuie să avem o argumentație solidă în fața judecătorilor constituționali", se arată într-un comunicat de presă al USR.

Cum însă numărul aleşilor USR nu este suficient pentru a merge înainte cu sesizările redactate, partidul "face un apel public la PNL, dar și la toți parlamentarii independenți pentru a semna sesizările cu privire la modificarea legilor justiției și a sprijini acest demers de apărare a independenței magistraților și a statului de drept din România. Nu există argumente pentru care parlamentarii opoziției să nu se alăture acestui demers absolut vital pentru România".

Legile din pachetul adoptat de Parlament la finalul anului au fost deja contestate la Curtea Constituţională atât de PNL cât şi Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`