USR cere PSD-PNL organizarea referendumului „Fără penali” odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale

USR cere PSD-PNL organizarea referendumului „Fără penali” odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale
Elena Lasconi, președinta USR. Sursa foto: Captură video - USR / Facebook

USR cere PSD și PNL să deblocheze, de urgență, în Senat inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, astfel încât referendumul național pentru „Fără penali” să poată fi organizat pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. O decizie în acest sens a fost luată marți seara, la propunerea președintei USR, Elena Lasconi, într-o ședință a Comitetului Politic al USR, cu unanimitate de voturi. Reamintim, inițiativa stabilește că o persoană condamnată penal definitiv nu poate fi aleasă într-o funcție publică.

„Cerem PSD, PNL și UDMR să voteze săptămâna viitoare inițiativa susținută de peste 1 milion de români. Ea trebuie votată pe 24 octombrie astfel încât pe 24 noiembrie să fie organizat referendumul pentru revizuirea Constituției, iar voința românilor să fie respectată. Știm că, după demersurile USR de ani de zile, au fost adoptate în Parlament legi prin care persoanele condamnate definitiv nu mai pot candida la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, dar, la ce vedem că se întâmplă cu democrația, nu putem fi siguri că la anul sau peste doi ani, când i se mai umflă capul vreunui lider politic, nu o să schimbe legea. De aceea, trebuie ca interdicția să fie în Constituție și să modificăm Legea fundamentală în acord cu voința românilor”, declară Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției (https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L447&an_cls=2020) a fost adoptată de Camera Deputaților în iulie 2020 și, de atunci, este blocată în Senat.

Inițiativa a primit un raport preliminar de aprobare de la Comisia pentru constituționalitate condusă de senatoarea USR Simona Spătaru, dar trebuie să primească și din partea Comisiei juridice, condusă de PNL și în care coaliția PSD-PNL deține majoritatea.

Inițiativa prevede introducerea în Constituției a unui nou alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

USR susține, de asemenea, organizarea în București a referendumului solicitat de primarul general, Nicușor Dan. USR l-a susținut permanent pe Nicușor Dan în ultimii patru ani și va continua să facă asta, în interesul bucuureștenilor care își doresc un oraș pentru oameni, nu pentru clanuri.

Tot în ședința de marți seara a Comitetului Politic al USR a fost reiterată, cu unanimitate de voturi, decizia ca orice membru USR care este condamnat penal pentru o infracțiune săvârșită cu intenție, în primă instanță, să fie exclus din partid, dacă nu își dă demisia din USR și din orice funcție publică.

Material susținut de USR

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:16 - Salariul minim crește anul viitor la 4.050 de lei și va ajunge la 47% din salariul minim european
17:00 - Creșteți cheltuielile în UE pentru cercetare la 220 de miliarde de euro sau veți fi învinși de SUA și China, avertizează experții
16:59 - Virgil Guran, după ce Comisia Europeană a propus suspendarea parțială a plăților din PNRR: Prim-ministrul să vină și să spună ce trebuie schimbat, banii aceștia nu trebuie să îi pierdem (VIDEO)
16:58 - Dorin Bădulescu (PMP): „În nebunia electorală ar emite orice idee, orice aberație, numai să mai ia niște voturi” (VIDEO)
16:35 - Un fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA într-un dosar privind operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia
16:30 - Zelenski exclude cedarea unui teritoriu în „planul de victorie” și insistă pe integrarea Ucrainei în NATO. Kremlinul îi transmite Kievului ” să se trezească la realitate”
16:21 - Nicușor Dan s-a întâlnit cu Elena Lasconi, în contextul referendumului pe care l-a inițiat: Sunt mai multe lucruri care țin de modul în care activitate primarului este influențată de Parlment și de Guvern” (VIDEO)
16:19 - Motivul pentru care Alexia Eram și Mario Fresh s-ar fi despărțit. Ipoteza uimitoare care a apărut tocmai acum
16:05 - DENT ESTET: Cum obții un zâmbet natural cu ajutorul esteticii dentare digitale
15:56 - Polițele RCA se majorează de la 1 ianuarie 2025. Orașul din România cu cele mai multe daune