USR cere PNL să voteze, în septembrie, legea USR care repară nedreptatea prin care aproape un milion de pensionari rămân cu pensii mai mici după recalculare

USR cere PNL să voteze, în septembrie, legea USR care repară nedreptatea prin care aproape un milion de pensionari rămân cu pensii mai mici după recalculare
Foto: Facebook / Oana Țoiu

USR a avertizat încă de anul trecut, de la dezbaterile parlamentare pe noua Lege a pensiilor, că pensionarii care au lucrat în condiții grele vor pierde între 500 și 1.700 de lei la pensie. PSD a recunoscut nedreptatea, de a tăia chiar din bani celor care au contribuit cel mai mult, dar nu a dorit să o corecteze.

USR a depus în Parlament proiect de lege pentru ca românii care au muncit în condiții deosebite sau speciale și cărora le-au fost tăiate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care au lucrat să primească ceea ce li se cuvine pe contributivitate. PSD și PNL s-au opus să fie corectată nedreptatea uriașă făcută celor care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieții și au tergiversat dezbaterea parlamentară.

În plus, USR a cerut oficial sesiune extraordinară pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (L367/2024), proiect depus de parlamentarii USR Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău. Propunerea a fost respinsă de PSD și PNL.

Astăzi, după ce cifrele de la Ministerul Muncii au arătat că, deja, peste 800.000 de pensionari vor avea pensii mai mici după recalculare, PNL se arată nemulțumit. Dacă nemulțumirea este reală, să voteze în septembrie, imediat ce începe sesiunea parlamentară, proiectul de lege al USR.

„Minciuna PSD că nimeni nu pierde din recalculare s-a sfârșit, astăzi datele publice confirmă poziția USR: exact pensiile celor cu contribuții mai mari în loc să crească scad. Sunt 800.000 de pensionari care vor fi negativ afectați de recalculare, în această situație sunt ingineri, energeticieni, muncitori în condiții grele de muncă și supuși unor riscuri ridicate. Practic, aproape toți cei care au susținut economia României, industria și sectorul energetic, din 90 încoace, se trezesc toamna asta că munca lor nu mai contează. Am depus legi să corectăm asta, dar parlamentarii puterii nu au vrut să vină din vacanță pentru asta Văd în presă ca PNL brusc și-a dat seama ca a votat greșit, pentru PSD și contra soluțiilor USR, îi așteptăm și la vot, nu doar la declarații, să accepte sesiunea extraordinară în august pe care am cerut-o pentru a le reda pensionarilor respectul muncii și contribuției lor”, afirmă Oana Țoiu, deputat USR.

PSD și PNL se bat acum să arate cine este cel care mărește pensiile românilor, de parcă Marcel Ciolacu și Marcel Ciucă ar aduce bani din conturile personale pentru aceste măriri, nu ar fi un drept cuvenit. Și PSD, și PNL uită să spună că recalculările au fost făcute pentru că USR a trecut în PNRR reforma sistemului de pensii, astfel încât inechitățile să fie eliminate și toate pensiile din România să fie calculate pe același principiu: contributivitatea.

USR invită PNL, la începutul următoarei sesiuni parlamentare, în septembrie, să voteze alături de USR acest proiect de lege, dacă susține și pe fapte declarațiile din această perioadă.

„Pentru cei care au lucrat cu adevărat în condiții grele de muncă, PSD și PNL, cu noua Lege a pensiilor, au dus nedreptatea la un nivel mai cinic și mai usturător: formula de calcul propusă ia banii din pensia celor care au avut grupe de muncă, adică au lucrat în condiții deosebite și speciale, și îi transferă specialilor, care nu au lucrat în condiții… speciale. Celor care au lucrat o viață în condiții grele li se anulează toate beneficiile asociate în anii deja lucrați, cei care urmează să se pensioneze primesc o pensie mai mică, iar celor deja pensionați le îngheață pensia pe perioada vieții. Am depus legea pentru a proteja pensionarii care au lucrat în condiții grele de muncă și pe angajații care, acum în producție, sunt încadrați în condiții speciale sau deosebite. Aceștia – în energie, în metalurgie, în industrii grele – au avut contribuții mai mari în fiecare lună la sistemul de pensii ca să aibă garanția unei vârste reduse de pensionare și a unei pensii decente. Guvernul PSD-PNL vrea să le ia parțial asta”, afirmă deputatul USR, Radu Miruță.

Le cerem lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, mult prea ocupați în perioada aceasta să tragă sforile pentru alegerile prezidențiale, să nu îi pedepsească la pensie pe românii care au lucrat în cele mai dificile condiții!

Sub conducerea politicienilor certați cu munca din PSD-PNL, România a devenit paradisul pensiilor speciale și tărâmul nedreptății, să nu uităm că pensiile speciale au fost păstrate pentru următorii 40 de ani.

Material susținut de USR

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)