USR Braşov cere renumărarea voturilor pentru Primăria şi Consiliul Local Braşov. „Prezența pe listele de alegători a unor persoane decedate”, printre neregulile identificate

USR Braşov cere renumărarea voturilor pentru Primăria şi Consiliul Local Braşov. „Prezența pe listele de alegători a unor persoane decedate”, printre neregulile identificate
Foto: Allen Coliban / Facebook

USR Brașov solicită renumărarea voturilor pentru Primăria și Consiliul Local Brașov, reclamând mai multe nereguli în procesul electoral, inclusiv „prezența pe listele de alegători a unor persoane decedate”. Mai multe contestații au fost depuse la instituțiile abilitate, faptele reclamate fiind „însoțite de capturi de ecran și înregistrări video”.

USR cere renumărarea voturilor în Brașov

„USR Brașov solicită imperativ renumărarea voturilor pentru Primăria și pentru Consiliul Local Brașov, din cauza neregulilor identificate.
În urma numeroaselor sesizări primite din partea reprezentanților în secții și a candidaților care au supravegheat numărarea voturilor, sesizări prin care se semnalau abateri de la procedura legală de numărare, s-au formulat mai multe contestații adresate Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral de Circumscripție și Biroului Electoral Județean, prin care se solicită: anularea alegerilor, renumărarea voturilor pentru primar, renumărare voturilor pentru Consiliul Local Brașov.

Conform sesizărilor, modalitatea de numărare a voturilor în multe secții a prezentat abateri de la procedura legală, buletinele nefiind desfăcute și împărțite de către Președinte și trecând prin mai multe mâini înainte de a fi sortate. De asemenea, au existat secții în care cheile de control au arătat erori, cazurile fiind rezolvate fără clarificare cu membrii comisiei. În plus, au existat numeroase sesizări privind prezența pe listele de alegători a unor persoane decedate”, a transmis USR Brașov, pe Facebook.

Irineu Darău, președinte filialei județene USR și candidat la șefia CJ Brașov, a insistat că rezultatele alegerilor trebuie să reflecte întocmai voința electoratului, respectând principiile de bază ale democrației: „Vom apela la toate mijloacele legale pentru a elucida toate neregulile”.

Neregulile în secțiile de votare, surprinse pe camere

USR Brașov mai susține că aceste contestații au fost „însoțite de capturi de ecran și înregistrări video” și a solicitat instituțiilor responsabile să analizeze cu atenție aceste probe.

„Contestațiile formulate descriu încălcări ale procedurilor legale stipulate în Legea nr. 115/2015 pentru organizarea și desfășurarea alegerilor. Printre acestea, se numără nerespectarea modului de deschidere și prezentare a buletinelor de vot, supravegherea insuficientă a procesului de votare și nereguli în numărarea voturilor, fapte care aduc atingere integrității procesului electoral. Astfel de probleme au fost raportate în secțiile de vot nr. 9, 17, 24, 34, 35, 37, 52, 75, 83, 84, 105, 123, 124, 143, 156, 165, 166, 167 și 172.

De asemenea, contestațiile subliniază și încălcarea articolului 85 alin. 8 din aceeași lege, care stabilește modalitatea de îndoire a buletinelor de vot pentru a preveni dezvăluirea opțiunii electorale. În secțiile 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 45, 46, 50 și 107, procedura nu a fost respectată, alegătorii introducând buletinele neîndoite în urne, ceea ce a dus la potențiale încălcări ale secretului votului”, a mai transmis USR Brașov.

Allen Coliban (USR), primarul în exercițiu al Brașovului, dar care nu a fost reales conform rezultatelor de până acum, a ținut să sublinieze că e de datoria autorităților electorale „să clarifice toate aceste aspecte și să se pronunțe asupra impactului pe care erorile semnalate l-au avut asupra rezultatului final. Este dreptul nostru să cerem clarificări și o rezolvare din partea BEM”.

Amintim că numeroase fraude au fost reclamate și la Sectoarele 1 și 2. USR cere renumărarea voturilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)