USR se prezintă de doi ani de zile,de când a intrat în Parlamentul României, drept singurul partid cu adevărat de opoziţie care s-ar lupta împotriva acţiunilor PSD. Dar asta e doar prezentarea! Dacă e să ne uităm însă şi dincolo de această imagine mai uşor accesibilă publicului, am vedea un USR partener al PSD la nivel local. Mai exact, ne vindem electoratului drept cei mai fanatici anti-PSD în Parlament, pentru a se vedea bineîn media, dar pe plan local ne urmărim interesele şi ne împrietenim fără probleme şi cu PSD.
Acest lucru este uşor de observat dacă urmărim atent activitatea USR din Consiliile Locale de Sector din Bucureşti. Aici, aleşii USR au uitat de imaginea prezentată la centru şi nu au avut nicio problemăîn a vota cu PSD pentru a trece anumite proiecte foarte mult dorite de primarii PSD. Mai mult, nu au avut nicio problemă să susţinăşi proiecte care trezesc suspiciuni sau prezintă nereguli, în ciuda mesajului pentru transparenţă şi anticorupţie din Parlament.
Iar această alianţă s-a dovedit extrem de importantă deoarece unele necesitau votul a două treimi din Consiliu, lucru pe care PSD şi ALDE nu îl întrunea fără un sprijin din partea aşa-zisei opoziţii.
Un prim exemplu privind acţiunile aleşilor locali USR îl întâlnim la Sectorul 1. Aici, useristul Cristian Bulfon îşi pregăteşte cu mare grijă trecerea în PSD după ce a intrat în conflict cu organizaţia USR Sector 1. Acest lucru va fi de mare ajutor pentru PSD şi primarul Dan Tudorache, mai ales în condiţiile în care vorbim desectorul pe care PSD şi aliaţii săi îl controlează cu cea mai slabă majoritate.
O altă situație elocventă o putem întâlni la Sectorul 5. Acesta a fost documentat şi filmat de Recorder în reportajul „Noul Ceauşescu” ce îl are în prim plan pe primarul Daniel Florea, cel care nu ezită să arunce 700.000 de euro din bugetul public al celui mai sărac sector al Capitalei doar pentru a îşi satisface dorinţa de a avea un cult al personalităţii.
Aici, Daniel Florea a organizat o şedinţă de Consiliu Local în văzul tuturor chiar în Parcul Sebastian. Scopul nu a fost nicidecum să fie transparent, ci un interes ascuns bine ţintit. Mai exact, să pună presiune asupra consilierilor din opoziţie prin prezenţa a numeroşi cetăţeni care susţin PSD, astfel încât aceştia să îi voteze un proiect de câteva zeci de milioane de euro privind construcţia unui cartier de locuinţe. Această stratagemă venea după ce Daniel Florea nu a reuşit într-o altă încercare să strângă voturile necesare, adică fix două treimi din numărul consilierilor precum menţionamanterior.
Şi a funcţionat! Nu a mai contat nici că la un moment dat primarul Florea a pierdut sprijinul cetăţenilor care şi-au amintit de condiţiile grele de viaţă şi au început să îi reproşeze neîmplinirile. Trei din consilierii USR au trădat şi au votat cot la cot cu PSD pentru a trece proiectul.
Acest lucru în ciuda faptului că opoziţia a arătat că unele probleme legate atât de finanțare și procedurile de achiziție, cât și de stabilirea beneficiarilor și procedurile de distribuire ale viitoarelor apartamente.
Deci așa arată partidul pe care Nicușor Dan l-a fondat și crescut până la a ajunge cunoscut pe scena politică? Cu siguranţă nu se acţiona la fel şi pe vremea când acesta conducea ceea ce se numea Uniunea Salvaţi Bucureştiul! Dar nu e de mirare nici că Dan a părăsit formaţiunea, în ciuda faptului că putem spune cu uşurinţă că el are meritul poate total pentru că USR există şi este partid parlamentar, el fiind vectorul care a tras partidul după el.
De altfel, Nicuşor Dan a părăsit USR la nici un an după ce imaginea sa a fost cea care a dus la rezultatul foarte bun din alegerile parlamentare pentru o formaţie nou înfiinţată precum USR. Motivul: poziţionarea partidului împotriva referendumului pentru familia. Motiv pe care îl întâlnim şi în recenta demisie din partid a deputatul Matei Dobrovie.
Surse din interiorul partidului susţin că în USR există un conflict puternic între ceea ce se numea USB-ul lui Nicuşor Dan şi actualul USR aloamenilor veniţi odată cu alegerile din 2016. Iar acest conflict are un singur rezultat. Câştigător este PSD care a reuşit să îşi asiguritatea majoritatea necesară în aproape toate consiliile locale de Sector din Bucureşti.