USR acuză: PSD și PNL mint când spun că vor să corecteze nedreptățile din Legea pensiilor. Au respins din nou corectarea aberațiilor de calcul, în Parlament

USR acuză: PSD și PNL mint când spun că vor să corecteze nedreptățile din Legea pensiilor. Au respins din nou corectarea aberațiilor de calcul, în Parlament
Sursa foto: Sebastian Cernic (USR) / Facebook

PSD și PNL au blocat în Biroul Permanent al Senatului punerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Senatului de azi inițiativa legislativă USR prin care românii care au muncit în condiții grele să primească ceea ce li se cuvine pe contributivitate, din nou.

Este pentru a doua oară când USR a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (L367/2024). USR a atras atenția de anul trecut că noua lege a pensiilor dă naștere la noi inechități. În dezbaterea parlamentară, USR a introdus mai multe amendamente care să corecteze aceste aberații, dar care au fost respinse de PSD și PNL. Ulterior, USR a depus o inițiativă legislativă, semnată de parlamentarii USR Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău, care ar fi corectat nedreptatea prin care aproximativ 800.000 de pensionari vor avea, ani de zile, pensiile „înghețate”, deși au muncit în condiții grele, iar cei din această categorie, care se pensionează după 1 septembrie, vor avea pensiile mult mai mici decât cei care, în condiții similare, au ieșit la pensie înainte de această dată.

Senatorul USR Sebastian Cernic, secretar al Senatului, a argumentat că sute de mii de români care au lucrat în condiții grele de muncă vor avea pensii mai mici decât au contribuit și că este imperios ca această nedreptate să fie corectată de urgență.

„Avem o sesiune extraordinară convocată pentru motive strict procedurale, că așa vrea Guvernul. Putem să suplimentăm ordinea de zi cu o chestiune de maximă urgență și să împiedicăm ca de la 1 septembrie noua lege a pensiilor să mai producă încă o nedreptate. Vorbim de sute de mii de oameni care au muncit în condiții cu adevărat grele și care vor vedea cum contribuțiile lor la fondul de pensii nu sunt luate în calcul. Avem de corectat o lege prost făcută și cu calcule nedrepte. Fac apel la înțelepciunea tuturor membrilor Biroului Permanent și, chiar dacă nu suntem camera decizională, am putea accelera corectarea nedreptății ce se face pentru 800.000 de oameni!”, a declarat senatorul USR Sebastian Cernic.

Senatorul Cernic a propus întrunirea imediată a comisiei raportoare, respectiv Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială, care să elaboreze raportul în timp util, pentru ca legea să intre la vot în plenul sesiunii extraordinare de azi. Reprezentanții puterii au votat „abținere” blocând, astfel, propunerea USR.

Material susținut de USR

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)
16:24 - Aplicația Telegram a fost interzisă în Ucraina. Există riscul ca serviciile ruse să poată intercepta mesajele militarilor
16:10 - Construcții Erbașu: Contribuim activ la un viitor sustenabil. Anul acesta am finalizat instalarea de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 5 MWp, proiectate să producă anual 6.000 MWh de energie verde (FOTO)
15:58 - Sanda Nicola, fosta vedetă media, s-a alăturat Mișcării care-l susține pe Mircea Geoană pentru Președinție
15:56 - Un nou ciclon amenință Europa! Va aduce alte furtuni puternice. Au fost deja emise avertizări Cod roșu și portocaliu
15:54 - Dâmbovița: Un bărbat s-a stins din viață, după ce a fost acroşat de o basculantă
15:44 - Mircea Geoană, critici dure privind noua lege a pensiilor: „Am văzut calcule greșite, pensionari cu pensia tăiată la jumătate, inclusiv categoriile cele mai vulnerabile au fost nedreptățite”
15:44 - Newsweek: Pensionar „furat” la pensie. A pierdut 700 lei pentru că nu e pensionat pe legea nouă. Cât a lucrat?
15:36 - Firma de catering care a livrat alimente în școli din județul Mehedinți, amendată și închisă temporar de ANPC