USL continuă să fie la Putere: Cine sunt oamenii din cabinetul lui Ponta care sunt încă în funcţii în Guvernul Cioloș
Guvernul tehnocrat Cioloș este compus în mare parte din oamenii vechiului USL. La aprope cinci luni de la venirea de la venirea tehnocraților la putere, aproape jumătate dintre oamenii care se află în structurile de vârf ale ministerelor sunt cei numiți de Victor Ponta, pe când conducea țara alături de Crin Antonescu.
Potrivit Gândul, cel mai bun exemplu este Ministerul Apărării Naţionale (MApN), acolo unde toţi secretarii de stat din timpul guvernului PSD au rămas în funcţie şi după plecarea lui Victor Ponta.
Astfel, în subordinea ministrului Mihnea Motoc lucrează secretarii de stat Otilia Sava, responsabilă de relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului din septembrie 2013, Valeriu Nicuț, responsabil pentru politica de apărare și planificare, și Gabriel Beniamin Leș, numit de Ponta chiar înainte să plece de la Palatul Victoria să se ocupe de armamente.
Și la Ministerul Educației se muncește tot în spirit social-democrat. Toţi cei patru secretari de stat care alcătuiesc echipa ministrului Adrian Curaj au colaborat în trecut şi cu alţii miniştri de orientare politică de stânga, pentru că fiecare dintre ei îşi exercită funcţia încă dinainte de căderea guvernului Ponta.
Gigel Paraschiv, numit de Ponta secretar de stat în 2012, András György Kiràly, ocupă aceeași funcție din 2013, Emil Florin Albotă, și el secretar de stat de pe vremea fostului prim-ministru. De asemenea, Emil Florin Albotă și Gabriel Liviu Ispas se regăsesc și ei pe lista secretarilor de stat care colaborează cu tehnocratul Adrian curaj.
Un alt minister foarte important şi destul de controversat în ultima vreme care a păstrat cea mai mare parte a fostei echipe social-democrate este Ministerul Sănătăţii. Alături de ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu, Sănătatea este condusă de patru secretari de stat şi un subsecretar, dintre care trei sunt numiți de Victor Ponta: Dorel Săndesc, Francisk Iulian Chiriac și Răzvan Teohari Vulcănescu.
La Ministerul Agriculturii tradiția PSD-istă este bine menținută: Dumitru Daniel Botănoiu și Simona-Allice Man se ocupă de problemele țării privind agricultura încă de pe vremea cabinetului Ponta.
Nici la Ministerul Finanţelor Publice lucrurile nu sunt foarte diferite. Anca Dragu a decis să păstreze în echipa sa trei dintre oamenii PSD-ului. Este vorba despre secretarii de statEnache Jiru, Daniela Pescaru şi Attila Gyorgy.
Ministerul Dezvoltării, condus de Vasile Dîncu, are în linia a doua doi oameni numiți de vechiul Guvern: Sirma Caraman şi Cezar-Radu Soare.
Oameni pe care guvernul social-democrat i-a propulsat în funcţie au rămas încă la conducere şi în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), iar unul dintre ei este Raed Arafat.
Una dintre figurile nou intrate în MAI este Maria-Cristina Manda, care nu este străină, totuşi, de Afacerile Interne ale României şi nici de fostul guvern, scrie Gândul. La propunerea actualului ministru de Interne, Petre Tobă, premierul Cioloş a numit-o de curând pe Manda în funcţia de subsecretar de stat în MAI după ce, anterior, aceasta a fost consiliera lui Gabriel Oprea în perioada în care el a ocupat funcţia de ministru de Interne, consilier prezidențial cât timp Crin Antonescu a fost președinte interimar, dar a colaborat și cu fostul ministru al Justiției Mona Pivniceru și conservatorul Codruț Sereș.
Una dintre primele surprize pe care le-a furnizat Dacian Cioloş din postura de premier al României a fost numirea în funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a Ancăi Magdalena Chiser. Aceasta are strânse legături cu PSD, candidând din partea social-democraților pentru funcția de deputat în 2014.
La Ministerul Afacerilor Externe (MAE) mai sunt doi secretari de stat din partea PSD. Este vorba despre Daniel Ioniţă şi despre Răzvan Horaţiu Radu.
Ministerul Culturii, condus astăzi de ministrul Vlad Alexandrescu face şi el parte din categoria instituţiilor publice care poartă amprenta PSD. Alexandru Oprean și Irina Sanda Marin Cajal, secretari de stat numiți de Ponta, fac parte din guvernul tehnocrat.
Ministerul Fondurilor Europene poartă șpampila PSD. Jumătate din secretarii de stat din această zonă au fost numiţi în anul 2015, de prim-ministrul Victor Ponta.
Situație surprinzătoare la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Iulian Jugan, numit secretard e stat de PSD, a fost avansat în funcție de ministrul tehnocrat Cristina Paşca Palmer. Acesta ocupă acum funcția de preşedinte al părţii române în cadrul Comisiei Hidrotehnice româno-sârbe pentru aplicarea acordului dintre România şi fosta Iugoslavie privind problemele hidrotehnice de pe sistemele hidrotehnice şi cursurile de apă de pe frontieră.
Din echipa Ancăi Costea, ministrul Muncii , Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, fac parte secretarii de stat Gabriel Lungu și Adrian Marius Dobre. Cei doi sunt oameni numiți de Ponta.
La Ministerul Tineretului şi Sportului, trei dintre cei patru secretari şi subsecretari de stat aflaţi la ora actuală la conducere au fost aleşi şi numiţi în fostul guvern PSD-ist. Aceștia sunt: Emilia Carmen Tocală, Augustin Ioan şi Adrian Călin Buzgău.
La Ministerul Transporturilor regăsim aceeași situație. Ion-Aurel Stanciu, Alexandru Răzvan Cuc şi Marius Humelnicu sunt oameni pe care și i-au dorit în sistem PSD.
La Ministerul Energiei îl găsim pe listele tehnocraților pe membrul organizației PSD Mediaș Aristotel Jude.
Constatăm astfel că Guvernul Cioloș se contopește în armonie cu Guvernul PSD. Social-democrații nu sunt deranjați de faptul că acum se numesc tehnocrați atâta timp cât regulile jocurilor politice sunt bine stabilite.