USL a pornit suspendarea lui Traian Băsescu: Referendumul, cel mai devreme pe 15 iulie. Vezi etapele anunţate de Antonescu
Procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a fost demarată în mod oficial. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat, miercuri, care sunt etapele procedurii. Primul pas are loc joi dimineaţă, la ora 10:00, când solicitarea USL de suspendare a preşedintelui, depusă miercuri la Birourile Permanente ale Camerelor, va fi citită într-o sesiune extraordinară în Parlament.
Dezbaterea şi votul final ar urma să aibă loc vineri, într-o nouă şedinţă extraordinară.
Conform Constituţiei, după dezbaterea cererii de suspendare, documentul trebuie trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea aviz în 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit să poată vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui. Avizul Curţii nu este, însă, obligatoriu, Guvernul hotărând miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, să modifice Legea 47 privind atribuțiile Curţii Constituţionale, stabilind că instituţia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotărârilor Parlamentului.
Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, se arată în Constituţie, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui. Astfel, acesta ar putea avea loc cel mai devreme pe 15 iulie, iar cel mai târziu pe 29 iulie. O altă dată viabilă este 22 iulie.
Crin Antonescu, neinteresat de avizul Curții Constituționale
Crin Antonescu a declarat, miercuri, că Birourile reunite ale celor două Camere au decis organizarea unei sesiuni extraordinare, pentru zilele de 5 și 6 iulie, cu scopul suspendării președintelui Traian Băsescu.
„Două ședințe pe 5 si 6 iulie avand ca subiect propunerea de suspendare a lui Traian Băsescu, propunerea înaintată de PSD, PNL și PC. Birourile reunite ale celor două Camere au hotărât cu largă majoritate convocarea acestei sesiuni extraordinare, care va debuta mâine la ora 10„, a spus Antonescu.
Acesta a arătat că în prima ședință, joi, se va da citire propunerii de suspendare, urmând ca vineri să se organizeze dezbaterile și votul pe această temă. Președintele Senatului a precizat că Traian Băsescu poate participa la ambele ședințe pentru a-și expune punctul de vedere. De asemenea, Antonescu s-a arătat neinteresat de avizul CC, punând accentul pe caracterul consultativ al acestuia.
„Maine se dă citire actului prin care se cere suspendarea președintelui, Traian Băsescu poate să vorbească în Parlament, să prezinte un punct de vedere față de acest document. Apoi este înștiințată CCR, se cere un aviz consultativ. În maximul 24 de ore are loc a doua ședință în care se votează propunerea de suspendare. Mi-aș dori să văd răspunsul președintelui, el poate veni și mâine și la ședința în care se dezbate și se votează„, a încheiat Crin Antonescu.
USL și-a bazat cererea de suspendare pe șapte motive principale, printre care uzurparea rolului premierului si substituirea Guvernului, încălcarea drepturilor cetăţenilor şi instigarea la nerespectarea deciziilor CCR.
Vezi AICI motivele USL pentru suspendarea lui Traian Băsescu