Uniunea Națională pentru Progresul României și Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” propun introducerea serviciului militar obligatoriu, cu o durată de 6 luni, dat fiind contextul în care ne aflăm, cu război la graniță și mai multe alte conflicte în lume. Cele două entități mai susțin că demersul lor ține cont „și de dispozițiile art. 55 alin (1) din Constituție, privind îndatoririle fundamentale ale cetățenilor”.
„În actualul context geopolitic și geostrategic, cu război la granițele României, situații critice și de conflict în diferite zone ale lumii, crize din ce în ce mai accentuate în toate planurile (economic, energetic, alimentar etc.), Uniunea Națională pentru Progresul României și Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” consideră că se impune adoptarea măsurilor necesare pentru modificarea legislației privind apărarea națională, respectiv Legea nr. 45/1994, Strategia Națională de Apărare, Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare și crearea cadrului legislativ adecvat pentru pregătirea cetățenilor României pentru apărarea țării. În același timp, demersul nostru ține seama și de dispozițiile art. 55 alin (1) din Constituție, privind îndatoririle fundamentale ale cetățenilor.
Având în vedere considerentele enunțate, UNPR și UMPMV, propun instituirea serviciului militar obligatoriu cu durata de 6 luni pentru cetățenii României cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani. Propunem, totodată, acordarea unei solde egale cu salariul mediu pe economie și asigurarea obligativității menținerii locului de muncă de către angajatori (stat și privat) pentru cei încadrați”, se arată într-un comunicat.
Potrivit UNPR și UMPMV, acum sunt în România aproximativ 250.000 de militari și polițiști activi și aproximativ 100.000 în rezervă. Prin introducerea serviciului militar obligatoriu, circa 200.000 de tineri pot fi instruiți riguros, anual, în cadrul stagiului de 6 luni
„Potrivit sondajelor publicate recent, aproape 40% dintre români ar fi de acord ca armata să redevină obligatorie, iar acest trend este în creștere, având în vedere dinamica actualului context de securitate.
În România, aproximativ 1 milion de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, nu au un loc de muncă stabil sau sunt plătiți la nivelul salariului minim pe economie. Un număr important de tineri nu au un contract de munca, iar admiterea în serviciul miltar ar putea fi benefică pentru aceștia.
Despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu se discută tot mai mult în Europa. Țări precum Lituania, Danemarca, Suedia, Norvegia Finlanda, Letonia, Austria, Grecia, Estonia, au, în prezent, serviciul militar obligatoriu.
Considerăm că este necesară și binevenită această măsură, aplicată echilibrat, cu calm, cu înțelepciune, pentru pregătirea tinerilor români din punct de vedere militar”, mai argumentează UNPR și UMPMV.