Uniunea Europeană a adoptat un nou tratat bugetar. Marea Britanie și Cehia au refuzat să adere la pactul fiscal

Publicat: 31 01. 2012, 08:41
Foto: thenational.ae

Summit-ul informal al Uniunii Europene de la Bruxelles a decis încheierea unui pact fiscal pentru a întări disciplina bugetară. 25 din cele 27 de state membre, printre care şi România au adoptat noul tratat bugetar. Cehia şi Marea Britanie au refuzat.

Pentru România, ratificarea acordului va presupune modificarea Constituţiei, pentru introducerea limitei de deficit structural.

Marea Britanie a refuzat să adere la pactul fiscal pentru că premierul David Cameron consideră că acesta nu este în concordanţă cu interesele Londrei.

„Nu vom semna acest tratat şi nu-l vom ratifica. Suntem de acord ca statele din zona euro să facă ceea ce trebuie, dar atât timp cât acest lucru nu atinge interesele noastre naţionale”, a declarat David Cameron.

Cehia a invocat motive constituţionale pentru a-şi motiva refuzul.

Acordul de principiu din cadul summitului liderilor europeni la Bruxelles a fost posibil datorită unui compromis la care au ajuns Polonia şi Franţa cu privire la subiectul formatului summitelor zonei euro.

Potrivit tratatului, Curtea Europeană de Justiţie va monitoriza aplicarea acordului convenit la Bruxelles şi va aplica amenzi drastice celor care nu-l respectă.

De asemenea, tratatul de disciplină fiscală acordă atribuţii sporite Comisiei Europene de a verifica foarte atent bugetele statelor membre ale forului comunitar.

România a fost printre statele care şi-au exprimat susţinerea fără rezerve a noului pact fiscal încheiat la Bruxelles.

„Obiectivul pe care noi l-am avut, O PARTICPARE CÂT MAI AMPLĂ ÎN CALITATE DE SEMNATARI AI TRATATULUI LA SUMIITURILE ZONEI EUROPA. S-a stabilit un comprimis acceptabil din punctul nostru de vedere, oi anume: statele non euro dar semnatare ale tratatului participa la summiturile zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pentru piata unica, legate de competitivitate sau de eventuale modificari strategice in zona euro”, a precizat șeful statului.

Preşedintele Băsescu a mai spus că noul tratat fiscal cuprinde şi câteva lucruri pe care ţara noastră le-a făcut chiar înainte de a fi date ca soluţie a ieşirii din criza economică.

„Ceea ce cere tratatul, noi am declanoat ca proces de diminuare a deficitelor înca din 2010. Este adevarat, prin masuri care au afectat consistent popula?ia, dar care ne-au adus într-o situa?ie de stabilitate oi de creotere economica în acest an”, a mai spus Traian Băsescu.

Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la începutul lunii martie şi se va aplica de îndată ce 12 state l-au ratificat. Documentul trebuie inclus şi în Constituţiile ţărilor care-l vor semna.

Potrivit „EuObserver”, penalizările primite de statele din zona euro se vor duce în fondul ESM, iar cele colectate de la ţările noneuro, precum România, vor ajunge la bugetul comunitar. Orice stat care vrea să beneficize de bani din fondul UE, în valoare de 500 de miliarde de euro, ar trebui să ratifice mai întâi tratatul fiscal.

Problema Greciei a fost abordată în cadrul unei reuniuni separate a liderilor europeni.