Fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns, luni, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, difuzată la B1 TV afirmațiilor lui Mircea Dușa, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, conform cărora guvernul Ponta va retrage de pe agenda Parlamentului proiectele de acte normative care au fost depuse în vremea guvernului Ungureanu și că această retragere este un lucru firesc.
Mihai Răzvan Ungureanu consideră că acțiunile unui guvern ar trebui continuate, dacă acest lucru este benefic pentru țară, dacă ele convin contextului și necesităților acesteia. Dacă se anulează toate deciziile, riscă să nu fie puse în aplicare hotărâri pozitive, din simplă încăpățânare politică, mai susţine Ungureanu.
„Pe mine mă miră acest lucru, dacă domnul Dușa chiar a spus acest lucru m-ar mira foarte mult, pentru că în principiu acțiunile unui guvern ar trebui continuate în măsura în care convin contextului și necesităților țării. Ce ar trebui să facă în cazul acesta Parlamentul? Să anuleze inițiative care au ca final, de exemplu, care propun continuarea reformei în justiție, care propun îmbunătățirea situației persoanelor defavorizate sau situația familiilor care au probleme, familiilor care au copilul susținut de un singur părinte, ce ar trebui de fapt să facă guvernul care vine în succesiunea guvernului Ungureanu?”, a spus fostul premier.
Ungureanu consideră că ar fi de preferat ca noua guvernare să preia lucrurile bune și să le corecteze pe cele care trebuie adaptate noului context politic, mai degrabă decât să ia totul de la zero și să distrugă și ce este pozitiv și în favoarea cetățenilor.
„Să anuleze tot și ajungem în același ciclu în care toate guvernele României, pe seama unei încăpățânări politice, inexplicabilă la nivelul masei de cetățeni care campun acestă țară, preferă să nu preia lucrurile bune și să le corecteze pe cele care au nevoie de adaptare, ci să distrugă tot și săia de la capăt. Păi în felul ăsta nu putem progresa niciodată. Mie mi se pare că dimpotrivă, unele lucruri care sunt recunoscute ca bune nici nu ma iau cum să fie anulate, și nemaiavând cum să fie anulate nu se mai pomenește de ele.”, a spus Ungureanu.
Această ultimă afirmaţie a fost făcută cu referire directă la Grupul Prietenilor Coeziunii, un grup de prim miniștri din țări UE care susțin o „creionare, desenare a viitorului buget al UE în așa fel încât fondurile structurale, fondurile de coeziune, fondurile destinate politicii agricole comune să nu fie diminuate pe seama crizei euro, de exemplu”, și care se vor întâlni la București pe 1 iunie.