Un senator PSD propune ca 51% din carnea, legumele şi fructele din supermarket să fie româneşti
Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a depus, marţi, o propunere legislativă prin care să fie impusă măsura potrivit căreia 51% din carnea, legumele şi fructele comercializate în supermarketuri să fie din producţie românească. Există totuși și o derogare pentru lunile de iarnă, decembrie-februarie, atunci când legumele şi fructele din import pot reprezenta 70 %din ofertă.
Donțu crede că inițiativa legislativă, care completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, ar stimula crearea de noi locuri de muncă, dar va crește și încasările la buget.
„Consider că un produs românesc din categoriile menţionate, certificat sanitar, conferă un plus de garanţie pentru clientul care caută un produs proaspăt, cât mai natural, şi pentru care faptul că provine din ţara sa constituie un criteriu în plus în alegerile făcute. Astfel, se va stimula producţia, se vor putea crea locuri de muncă, vor creşte încasările la buget şi cetăţeanul va şti că va găsi tot timpul în hipermarket, de exemplu, un măr românesc şi nu doar unele aduse din import”, spune senatorul PSD Ovidiu Donţu, citat de Mediafax.
Propunerea legislativă prevede și sancțiuni în cazul în care aceste măsuri nu vor fi respectate, și anume, amendă cuprinsă între 25.000 de lei şi 50.000 de lei. Obligaţia ar intra în vigoare la şase luni de la publicarea legii adoptate.