Noi informații despre situația dramtică din spitalele din România ies la iveală. Autoritățile știau încă de la începutul lui 2019 că spitalele românești nu respectă regulile de protecție la incendiu și că există oricând riscul unei tragedii cum s-apetrecut la Spitalul Județean Piatra Neamț sau la „Matei Balș”. De asemenea, raportul indică faptul că incendiile în spitale nu rare.În perioada 2018-2019, nu mai puțin de 23 de astfel de incidenteau izbucnit în cadrul unităților sanitare cu paturi.
Un raportdin 2019 care a ajuns pe masa fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, indica zeci de spitale din țară unde instalațiile de detecție și semnalizare a incendiilor nu funcționau absolut deloc, printre ele numărându-se inclusiv Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Chirurgie I, ATI ș.a.; Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, dar și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde a avut loc incendiul din secția ATI în urma căruia au decedat 12 persoane.
În 2019, un raport al IGSU, semnat de Raed Arafat prezenta lista spitalelor fără autorizație de securitate la incendiu. În total 657 de unități sanitare cu paturi pentru tratament sau internări au fost verificate în 2019 de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Potrivit Libertatea.ro, acest raport preciza că Spitalul Județean Piatra Neamț nu avea autorizație de securitate la incendiu, dar Institutul Matei Balș nu figura cu vreo problemă. Pe de altă parte există pozibilitatea ca autorizația, care oricum nu a fost obținută, să nu fi fost cerută după întocmirea acestui raport, pentru amenajări făcute mai târziu de martie 2019, data raportului.
Inspectorii au depistat, în cursul controalelor la cele peste 600 de unități, 4.289 de „încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor”, dintre care 17% au fost soluționate în timpul inspecțiilor.
Prima problemă listată în rândul deficiențelor regăsite în spitale este lipsa autorizației privind securitatea la incendiu. Alte probleme expuse generic de IGSU sunt: neasigurarea echipării construcțiilor cu mijloace de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu sau nefuncționarea acestora la parametrii la care au fost proiectate; neorganizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor, în special pe aspecte ce privesc evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu; capacitatea redusă de salvare a pacienților care nu se pot evacua singuri din cauza lipsei personalului medical (medici și asistente), în special în turele de noapte.
Conform IGSU, în perioada 2018-2019, nu mai puțin de 23 de incendii au izbucnit în cadrul unităților sanitare cu paturi.
Deși prioritatea trebuia să fie obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru spitalele care nu o aveau, același raport precizează că în 2019 un mare număr de clădiri funcționau fără autorizație de securitate.
În anul 2019, documentul indică faptul că un mare număr de clădiri funcționau fără autorizație de securitate, în top fiind următoarele județe, fiecare cu peste 10 obiective cu risc semnificativ de foc pentru pacienți: București-Ilfov – 19 unități (între ele nu se regăsește și Institutul Matei Balș). Cluj-Napoca – 19 Bihor – 18 Constanța – 14 Dolj – 12 Satu Mare – 11 Alba – 11
În ceea ce privește regiunea BUCUREȘTI-ILFOV cele 19 obiective fără autorizație de securitate care apar în raport sunt următoarele: Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul de Urgență pentru Copii M.S. Curie, Fundația Dr. Victor Babeș, Centrul de Evaluare și Tratament a Dependențelor pentru Tineri Sf. Stelian, Spitalul Clinic Colțea, Institutul Național de Expertiză și Recuperarea Capacității de Muncă, Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă Florin Brătilă, Spitalul Clinic de Ortopedie Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor, SC Med Life S.A. – Spitalul de Ortopedie și Chirurgie Plastică, Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu, INMSC Alessandrescu-Rusescu, Spitalul Polizu, Delta Health Care SRL, S.C. Med Life S.A., Spitalul Clinic de Urgență, SC Medicover SRL, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan, Spitalul Clinic Sf. Maria, Spitalul Clinic Filantropia.