Un profesor ieşean a construit casa rezistentă la orice tip de cutremur (VIDEO)

Publicat: 12 10. 2013, 11:46

Un profesor ieşean a construit casa rezistentă la orice tip de cutremur. Construcţia se comportă exact ca un camion care circulă pe un drum cu gropi, se balansează dar nu se prăbuşeşte. Casa rezistă şi la un seism mai mare de 8  pe scara Richter. Locuinţa nu costă mai mult decât una obişnuită, cu temelie. Ar putea fi o soluţie, mai ales pentru locuitorii din Izvoarele, care au avut parte de 263 de seisme în 19 zile.

„În primul rând trebuie să fie o casă ușoară, pe structură metalică, nu contează forma. Fiecare formă are în interior una sau mai multe structuri piramidale pentru contra/vânturi pe toate direcțiile. În al doilea rând casa se poziționează pe niște raze M care intră în funcțiune în momentul apariției cutremurului. Construcția nu se mai încarcă cu eforturi din femonenul seisic, oferă celui care locuiește acolo un plus de siguranță”, a declarat Alexandru Stănilă, inventatorul casei.

Pe înţelesul tuturor, efectul ar fi acela al unui camion care ar circula pe un drum cu gropi. Construcţia ar rămâne în caz de cutremur neatinsă datorită sistemului de suspensie. Invenţia a fost premiată cu medalia de aur în 2001 la Bruxelles, însă momentan nu s-a găsit un producător. 

Casa extensibilă este o altă invenţie a profesorului Stănilă în caz de calamităţi. Costul este de 300 de euro pe metru pătrat, iar casa este dotată cu tot ce trebuie pentru a asigura supravieţuirea. Şi această invenţie a fost premiată cu medalia de aur în cadrul Salonului de Inventică Macau, China, ediţia 2013.

Încă o soluţie împotriva cutremurelor ne este oferită de Mircea Manolescu, inventatorul cuştii anticutremur. Aceasta are 70 de cm la sol şi o înălţime de 1 metru, şi poate asigura supravieţuirea unui adult şi a 2 copii. Cuşca este realizată din oţel, spumă, fibră de carbon sau sticlă. De asemenea cuşca este dotată şi cu un semnal electronic ce îi orientează pe salvatori.

Din 23 septembrie, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din Galaţi au avut loc peste 260 de cutremure, cel mai afectat fiind satul Izvoarele. Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, peste 30 de cutremure au avut magnitudinea peste 2,5  iar cel mai puternic seism a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie. Un alt cutremur care a adus panică a avut loc în zona Vrancea săptămâna trecută şi a avut magnitudinea de 5,5.

Un ieșean a construit casa care rezistă la cutremure

Embed: