Un pensionar special din Armată, cu două sinecuri la stat, pus de Nicolae Ciucă să se ocupe de ”reziliența” României

Publicat: 03 04. 2023, 10:27
Actualizat: 03 04. 2023, 10:28
Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a numit în funcția de secretar general al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență pe Ion Dinescu. La fel ca premierul, Dinescu e și el pensionar militar, dar a câștigat bani și din două sinecuri la stat, informează G4Media.

Un pensionar militar se ocupă de ”reziliența” României

Decizia premierului Ciucă de numire a lui Ion Dinescu în funcția de secretar general al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Și Ciucă, și Dinescu sunt pensionari militari numai că, spre deosebire de premier, care încasează 18.000 de lei pe lună, Dinescu a primit în 2021, potrivit declarației de avere, 4.554 de lei pe lună.

A avut, însă, de unde să-și întregească veniturile. G4Media mai scrie că, tot în 2021, Ion Dinescu a fost membru în comisia de tragere la Loteria Română și în consiliul de supraveghere al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAS). Din aceste funcții, el a mai încasat 6.400, respectiv 20.824 de lei.

În paralel, Dinescu a fost salariat la Ministerul Economiei și la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Cu ce (nu) se ocupă Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență

Teoretic, Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, condus de Ovidiu Raețchi (PNL), are ca scop „promovarea și urmărirea obiectivelor de reziliență ale NATO și ale UE”. Acesta funcţionează ca instituţie cu personalitate juridică în subordinea Ministerului de Externe.

Practic, potrivit site-ului oficial, Centrul n-a mai produs un newsletter din octombrie 2022. Iar cu ultima analiză pentru publicul larg a venit in ianuarie anul acesta, pe tema Schengen. Analiza e caducă, dat fiind că vorbește despre viitoarele alegeri din Austria, care deja au avut loc.

Totul în contextul în care încrederea românilor în UE s-a prăbușit în ultimii ani. Iar în restul Europei încrederea în Uniune a crescut. Potrivit unui recent Eurobarometru, în 2015, 68% dintre români spuneau că apartenența la UE este un lucru bun, media UE fiind atunci de 54%. Acum, procentul a scăzut la 46% în cazul românilor, dar media europeană a urcat la 62%.