Un lider PSD îi dă lecţii de corectitudine şi profesionalism unui europarlamentar german
Un europarlamentar social-democrat l-a criticat dur pe Peter Simon, europarlamentar al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, grup din care face parte şi PSD, care a declarat că modificările aduse în Parlamentul României Legilor Justiţiei sunt "inacceptabile".
Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă a catalogat declaraţia colegului ei, Peter Simon, drept necolegială şi generată de lipsa lui de interes în a se informa.
"Atitudinea domnului Simon este necolegială şi generată de propria lipsă de interes în a se informa exact cu privire la ceea ce se întâmplă în România. Am făcut constant informări în grupul nostru politic despre evoluţiile din ţară, iar acestea s-au aflat la dispoziţia tuturor colegilor din celelalte delegaţii naţionale. Se pare că domnul Simon nu s-a informat cu privire la acestea. De asemenea, domnul Simon nici măcar nu a citit modificările legislative discutate în Parlamentul României, ci recunoaşte că vorbeşte din auzite, preluând diverse atacuri sau dezinformări lansate de o voce sau alta. Este regretabil că un coleg a ales să acţioneze astfel, este un comportament incorect; deşi noi am pus la dispoziţia tuturor colegilor toate informaţiile necesare, domnia sa a ales să facă declaraţii bazate pe neadevăruri", a declarat Viorica Dăncilă, citată de ziare.com.
Dăncilă i-a transmis lui Simon că "înainte de a da lecţii, trebuie să dea dovadă de profesionalism, să cunoască foarte clar temele pe care le abordează".
Europarlamentarul german Peter Simon a declarat la RFI că acţiunile Parlamentului României privind Legile Justiţiei sunt "inacceptabile".
"Din punct de vedere european, e puţin ciudat că în România lupta împotriva corupţiei, lupta pentru întărirea justiţiei, lupta pentru sprijinirea procurorilor în desfăşurarea meseriei lor nu este îmbunătăţită, ci, dimpotrivă, este împiedicată. E un pic ciudat. În mod normal, te-ai aştepta ca un stat membru al UE să încerce să devină mai bun din această perspectivă, dar în România se întâmplă pe dos. Încet-încet, ne obişnuim cu asta, vedem ce se întâmplă în Polonia, vedem evoluţiile din Ungaria, trendul este de slăbire a sistemului judiciar. Este complet inacceptabil. Cred că e bine că pe de o parte publicul din România şi pe de altă parte şapte ţări europene i-au spus clar Guvernului de la Bucureşti că se află pe un drum periculos", a declarat europarlamentul german, pentru RFI.
Întrebat dacă crede că România riscă sancţiuni europene, el s-a arătat "absolut sigur că evenimentele din prezent sunt cel puţin un motiv pentru Comisia Europeană să se gândească mai bine dacă e timpul să deschidă o procedură de infringement".