Deirdre McCloskey, o gânditoare liberală din SUA, a scris mai multe texte pe site-ul digi24.ro, iar în două dintre acestea vorbea și despre ideile reformatoare ale lui Florin Cîțu. Contactată de Libertatea, profesoara americană spune, totuși, că n-a făcut cercetări pentru cele două editoriale și că totul a pornit de la un document PNL semnat de premier, care îi fusese trimis de Alexandru Butiseacă, consilier angajat la Guvern.
Un editorial a fost publicat în 1 iunie, iar un altul a fost publicat pe 24 august.
Potrivit profesoarei americane, Alexandru Butiseacă s-a recomandat drept ziarist la site-ul Digi 24, deși în realitate acesta este un consilier angajat la Guvern.
În vârstă de 78 de ani, Deirdre McCloskey este profesor emerit de economie, istorie, limba engleză și comunicare la Universitatea Illinois din Chicago, una dintre școlile de top din SUA. În textele pentru site-ul Digi 24, ea a pledat pentru piața liberă și a citat din Erasmus, John Locke, Rousseau și Florin Cîțu.
Conform formulării lui Florin Cîțu, citat de gânditoarea americană, pentru ca România să progreseze trebuie desființată „paradigma intervenţionistă”, promovată de „elita birocratică”.
„Indubitabil, şi oamenilor răuvoitori, «elitei birocratice», după cum relevă domnul Cîţu, le plac planificarea centralizată şi reglementările detaliate”, mai spunea Deirdre McCloskey într-un din editoriale.
Totuși, contactată de Libertatea, profesoara americană spune că totul a pornit de la un document intern al PNL.
„N-am făcut cercetări pentru niciunul dintre editoriale. M-a contactat din România un jurnalist de la Digi24, care mi-a oferit un text în limba engleză, semnat de premier. E vorba de un document intern – nu cred că e secret – al Partidului Liberal. A fost singurul lucru pe care mi l-a trimis ziaristul. Sincer, nu prea citesc lucrări din România“, a spus Deirdre McCloskey.
Ea susține că a primit documentul de la consilierul guvernamental Alexandru Butisească, care s-a recomandat drept jurnalist la Digi 24.
„Alexandru Butiseacă mi-a spus că e ziarist la acel site de televiziune, Digi 24. Și mi-a trimis un document al Partidului Liberal. Asta mi-a explicat Alexandru și nu mi-a dat foarte multe detalii. (…) El atât mi-a trimis. Restul, vă dați seama, e Google. Nu e greu să găsești lucruri despre România, pe care am admirat-o întotdeauna. Am pus câteva proverbe românești în articol, dar nu pentru că sunt un geniu, ci pentru că le poți găsi repede pe Google”, a mai declarat ea pentru Libertatea, precizând că nu a fost plătită pentru aceste editoriale.
Alexandru Butiseacă lucrează la cabinetul lui Florin Cîțu din 14 aprilie 2021 și este consilier al premierului pe probleme economice. El susține că nu s-a recomandat drept jurnalist.
„E vorba de corespondenţa între mediul academic românesc şi cel străin, domnule! Pe calea asta de promovare a ideilor liberale, noi suntem parte dintr-o reţea globală, în care ne ţinem la curent. (…) Jurnalist? Să vă arate doamna McCloskey unde am scris eu că sunt jurnalist! Cu Deirdre McCloskey mă ştiu din mediul academic de câţiva ani buni. Am abordat-o în calitate de amic, de cunoştinţă veche”, a spus Butisească pentru Libertatea, susținând că documentul respectiv era moțiunea „România liberală” și că totul s-a întâmplat în timpul său liber.
Dezvăluirile Libertatea vin la puțin peste o lună de momentul în care Mioara Costin demisiona din funcția de consilier al premierului ca urmare a unui scandal în care a fost acuzată că se ocupa de strategia de comunicare pentru candidatura lui Florin Cîțu la șefia PNL.
Controversa publică luase naștere odată cu apariția unui document care purta antetul Guvernului și care ar fi fost transmis liderilor PNL, în acesta fiind trecute mai multe indicații cu privire la ce ar trebui comunicat în spațiul public.