Ultimele calcule privind rotativa. Surse: „Ciucă a rămas singur la butoane după ce și-a eliberat consilierii din funcție” / Aleșii PNL, somați să rămână în București pentru procedura de schimbare a premierului / Ce a decis UDMR

Ultimele calcule privind rotativa. Surse: „Ciucă a rămas singur la butoane după ce și-a eliberat consilierii din funcție” / Aleșii PNL, somați să rămână în București pentru procedura de schimbare a premierului / Ce a decis UDMR
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor coaliției să găsească o soluție astfel încât, până la sfârșitul lunii, România să aibă un guvern funcțional. Se întâmplă în contextul în care greva profesorilor a amânat rotativa guvernamentală ce trebuia să se producă la finele lunii trecute.

„Guvernul funcționează în regim de avarie” spun surse citate de HotNews, în condițiile în care premierul Nicolae Ciucă (PNL), dar și mai mulți miniștri și-au eliberat deja din funcție consilierii. În paralel, însă, PSD a refuzat să preia guvernarea până nu se renunță la protestele de stradă.

Ultimele informații despre rotativa guvernamentală

Iohannis le-a transmis liderilor coaliției să găsească o soluție pentru a avea un guvern funcțional până începe vacanța parlamentară.

„Li s-a oferit două soluții: fie se pune în aplicare rocada astfel încât PSD să preia șefia Executivului și se face schimbul ministerelor, fie se merge mai departe cu același premier și se schimbă miniștrii pentru anumite portofolii. Oricum ar fi, Iohannis le-a cerut să dea un răspuns și să pună în aplicare soluția în maxim două săptămâni, până la finalul sesiunii parlamentare”, au declarat sursele HotNews.

Solicitarea vine în contextul în care Ciucă și mai mulți miniștri au renunțat deja la consilierii lor, în așteaptarea rotativei care nu s-a mai produs.

Potrivit surselor citate, premierul Nicolae Ciucă și-a eliberat încă de acum două săptămâni toți consilierii din funcție și a rămas „captiv în Guvern să gestioneze greva profesorilor”.

„Guvernul funcționează în regim de avarie. Ciucă a rămas singur la butoane după ce și-a eliberat din funcții toți consilierii. Situația nu este bună nici în ministere. O parte dintre miniștrii au procedat la fel”, au explicat sursele HotNews.

Tensiuni între PSD și PNL din cauza protestelor

PSD a refuzat să preia guvernarea până nu se renunță la protestele de stradă. În schimb, PNL-iștii sunt supărați că Marcel Ciolacu a cerut amânarea rotativei și nu a vrut să-și asume guvernarea în plină criză socială.

Potrivit G4Media, care citează surse din PNL, conducerea partidului le-a cerut parlamentarilor liberali să rămână toată săptămâna viitoare în București pentru că va fi nevoie de votul lor în procedura de schimbare a premierului.

Aceleași surse mai spun că și președintele Klaus Iohannis și-ar fi anulat orice deplasare externă.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a convocat în ședință, duminică, de la 12:00, pe toți liderii filialelor din țară, pentru a discuta despre rotativă.

UDMR nu renunță la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Mediului

Între timp, UDMR s-a hotărât să nu renunțe la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Mediului, ambele dorite de PNL, și că va considera că este împins afară de la guvernare dacă PNL și PSD nu respectă protocolul coaliției.

„Noi nu ieșim de la guvernare. Dar dacă vom pierde Dezvoltarea și Mediul, vom considera că am fost scoși afară de la guvernare, iar PNL și PSD nu au respectat protocolul coaliției”, au declarat surse din Uniune, pentru G4Media.

Potrivit altor surse, președintele UDMR, Kelemen Hunor, înclină spre ieșirea de la guvernare, inclusiv din cauza problemelor sociale cu care se confruntă Executivul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților