Ultima zi pentru semnarea contractului Oltchim: Vezi variantele posibile în cazul în care privatizarea eșuează

Publicat: 01 10. 2012, 08:42

Ziua z pentru Oltchim a venit. Dan Diaconescu trebuie să facă dovada dacă are sau nu banii şi să semneze contractul. Se prefigurează mai multe variante. Dacă vine cu banii, se reia activitatea la Oltchim, iar Dan Diaconescu va trebui să numească o conducere capabilă să ducă societatea pe profit. În cazul în care omul de afaceri nu vine cu banii licitaţia se anulează, iar statul va trebui să împrumute banii necesari pentru reluarea activității la 65% din capacitatea de producție.

Dan Diaconescu a declarat, sâmbătă, că va aduce luni trei milioane de euro, „în saci”, pentru plata salariilor angajaţilor Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi că a prezentat OPSPI o variantă de finanţare a companiei cu 91 milioane dolari, cu sprijinul Eximbank, potrivit Mediafax.

Privatizarea Oltchim a ţinut săptămâni la rând prima pagină a ziarelor, însă acum a venit ziua scadenţei, scrie Evenimentul Zilei. Se vehiculează mai multe scenarii. Prima ipoteză, cea în care Dan Diaconescu vine cu banii. În această situaţie  cea mai mare parte a lor va merge tot către Oltchim, sub forma unui împrumut de salvgardare din care să fie reluată producția la 65% din capacitatea totală și, probabil, să fie plătite salariile restante.

Şi în acest caz omul de afaceri va trebui să  găsească o conducere competentă, care să furnizeze în timp record un plan pentru redresarea companiei şi pentru reducerea restanţelor.

A doua ipoteză luată în calcul este cea în care totul a fost un circ, iar Dan Diaconescu nu are banii. Primul pas ar fi anularea licitaţiei. După care statul va trebui  să împrumute banii necesari pentru reluarea activității la 65% din capacitatea de producție.

Numai că nu se rezolvă situaţia combinatului de la Vâlcea. Guvernul USL are mai multe variante după care poate acţiona .

Statul va aloca bani şi  va trage de timp până la alegeri, mai ales că premeirul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei un plan de rezervă. A doua variantă ar fi ca Oltchim să intre în insolvenţă pentu a scăpa de o parte din datorii.

A treia variantă de lucru pentru Guvern ar fi angajarea unui management privat care să adopte soluţii de relandsare economică a combinatului. Numai că în acest caz ar putea fi vorba şi de reduceri de personal.

O altă soluţie ar fi reluarea privatizării în cel mai scurt timp. Mai ales că sunt cunoscute deja prețurile la care ar fi dispuși să cumpere cei mai importanți doritori şi că că rușii de la Gazprom și-ar putea păstra interesul.

Între timp, salariaţii Oltchim nu renunţă la proteste şi ies din nou în stradă. Muncitorii spun în continuare că vor să aibă un loc de muncă indiferent cine va fi patronul combinatului.