UE oferă României expertiză pentru îndeplinirea PNRR. Mario Nava (DG Reform): „Am acoperit toate domeniile – tranziția verde, tranziția digitală, Sănătate, Educație…” / Chiar și așa, tot suntem în urmă cu reformele (VIDEO)

Publicat: 19 07. 2023, 14:05
Mario Nava, Director General DG Reform

România înaintează tot mai greu cu reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în ciuda faptului că beneficiază de o susținere extinsă din partea Uniunii Europene (UE). Iar această susținere acoperă practic toate domeniile.

Pe alocuri, Guvernul României insistă chiar cu măsuri controversate, informează B1 TV. Una dintre ele este bizara super-agenție pe care majoritatea PSD – PNL a înființat-o sub justificarea că ar fi prevăzută chiar în PNRR.

Comisia Europeană ajută Guvernul să îndeplinească reformele din PNRR

Comisia Europeană oferă României asistență tehnică pentru a-și duce la capăt reformele din PNRR. Iar ajutorul acoperă practic orice aspect economic și social.

„Susținerea tehnică vine ca urmare a unor solicitări din partea statelor-membre, pentru domenii foarte clare. Acestea pot fi Sănătatea, Educația, finanțele, finanțele publice, administrația publică, tranziția verde, digitalizare, multe, multe domenii”, a declarat Mario Nava, Director General DG Reform.

Aproape 100 de reforme, atâtea au fost încheiate cu ajutorul expertizei tehnice oferite de Bruxelles în ultimii ani, unele dintre ele încă de dinainte ca PNRR să existe.

„Din 2017 am încheiat aproximativ 96 de reforme împreună cu România. Și partea interesantă este că le-am făcut practic în toate domeniile

În România, am acoperit toate domeniile: tranziția verde, tranziția digitală, Sănătate, Educație…”, a continuat Mario Nava.

Cu toate acestea, țara noastră face tot mai greu reformele prevăzute în PNRR.

De exemplu, la sfârșitul anului trecut, România încheiase doar 9 reforme dintr-un total de 24. Iar în primele trei luni ale acestui an, Guvernul României nu-și îndeplinise niciuna dintre cele 13 obligații.

Despre super-agenția înființată de majoritatea PSD-PNL

Întrebat despre super-agenția înființată ca să coordoneze companiile de stat, directorul DG Reform a indicat că încă nu s-a luat nicio decizie clară: „Ce contează pentru mine nu este opinia mea față de această soluție, ci faptul că putem lucra cu privire la problematica companiilor de stat, care este una foarte importantă pentru PNRR, dar și pentru intrarea în OECD. Ce pot sa spun, în acest stadiu, este că avem un proiect și că lucrăm la el, însă este prea devreme să ofer un răspuns final cu privire la el”.

Controversata Agenţie pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice a fost anunțată mai întâi de Guvernul Ciucă drept o necesitate inclusă în PNRR, o retorică preluată ulterior și de Guvernul Ciolacu. În realitate, însă, planul nu prevede o astfel de cerință, autoritățile de la Bruxelles solicitând doar extinderea personalului Ministerului de Finanțe. La finele lunii trecute, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede înființarea AMEPIP.

Direcția Generală Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) ajută țările din UE să implementeze reforme pentru a sprijini crearea de locuri de muncă și creșterea durabilă.