Udrea cere public explicații de la Oprea și Canzanciuc. Deputata critică neadoptarea regulamentului de aplicare a Legii privind executarea pedepselor privative de libertate
Cei privați de libertate sau care se află în arest preventiv sunt la „dispoziția și la înțelegerea” conducătorilor unităților de detenție atât timp cât nu a fost adoptat regulamentul de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate, consideră Elena Udrea.
Deputata a criticat faptul că regulamentul nu a fost încă adoptat, deși a trecut o perioadă lungă de timp de când au intrat în vigoare noile coduri și actul normativ menționat, și a cerut ca Ministrul Afacerilor Interne și cel al Justiției să de-a explicații public, informează Agerpres.
„Am de pus trei întrebări, două adresate domnului viceprim-ministru și ministru de Interne, Gabriel Oprea, și una adresată ministrului Justiției, domnul Cazanciuc, prin care doresc să-mi răspundă public, în cadrul Parlamentului, de ce nici acum, la un an și nouă luni de când au intrat în vigoare noile coduri și de când Legea 254/2013 referitoare la executarea pedepselor privative de libertate spune că trebuia să fie adoptat un regulament de aplicare a acestei legi, de ce, nici acum, după un an și nouă luni, nu a fost aprobat acest regulament care este în dezbatere publică din 30 ianuarie 2014”, a susținut Elena Udrea.
Aceasta a mai spus că documentul trebuie emis pentru „a nu ajunge calomnia să fie condamnată, așa cum se întâmplă astăzi, pe bandă rulantă, la CEDO, pentru tot felul de abuzuri care se petrec împotriva celor care au probleme cu Justiția, care sunt arestați preventiv sau condamnați”.
„În acest moment, cei care sunt în situația de arest preventiv sau execută pedepse în penitenciare sunt la dispoziția și la înțelegerea celor care conduc unitățile de detenție. Fiecare face ce vrea, la arestul central există niște reguli așa cum le înțeleg cei de acolo, în penitenciar există alte reguli, deci este nevoie să fie emise aceste documente pentru a intra și în legalitate și pentru a nu ajunge calomnia să fie condamnată, așa cum se întâmplă astăzi, pe bandă rulantă, la CEDO, pentru tot felul de abuzuri care se petrec împotriva celor care au probleme cu Justiția, care sunt arestați preventiv sau condamnați”, a mai afirmat Elena Udrea.