UDMR protestează privind posibilitatea ca aniversarea Tratatului de la Trianon să fie sărbătorită în România: „Proiectul este jignitor la adresa maghiarilor”
Împlinirea unui secol de la semnarea Tratatului de la Trianon prin care Transilvania a revenit oficial României riscă să crească la cote înalte tensiunile dintre români și maghiari. Aceaste tensiuni ar putea să crească și ca urmare a proiectului de lege recomandat de Comisia administrativă a Camerei Deputaţilor de la Bucureşti, conform căruia ziua de 4 iunie va fi declarată în România drept Ziua Tratatului de la Trianon.
Acest proiect a fost aprobat în comisieprin voturile de la parlamentarii PSD și PMP.
Împotriva acestui proiect de lege a protestat vehement UDMR care îl consideră jignitor la adresa comunității maghiare.
„Declararea zilei de 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon nu ajută cu nimic buna conviețuire româno-maghiară, și, mai mult, este o insultă la adresa comunității maghiare din România. Am convingerea fermă că acest proiect de lege nu limitează doar buna conviețuire dar și viitorul comun al celor două etnii”, a scris deputatul Attila Korodi pe Facebook.
Acesta a cerut să se găsească un motiv de sărbătoare care să unească cele două comunități și a criticat faptul că un fost ministru de Externe, mai exact Titus Corlățean, poate să susțină un asemenea demers.
„România poate să devină o țară puternică cu condiția să își respecte toți cetățenii, și ar putea să găsească o sărbătoare care nu ne desparte, dimpotrivă, ne apropie prin crearea unui cadru propice pentru acceptarea minorităților și respectului reciproc.
Este inadmisibil ca unii politicieni – în acest caz chiar un fost ministru de externe – se folosesc de relația româno-maghiară în scopuri strict personale, din dorința de a-și face capital politic”, a condamnat Attila Korodi.
Acesta a subliniat clar că UDMR se va opune când proiectul de lege va ajunge la votul final din plen.
„Astăzi, în cadrul comisiei pentru administrație, cu voturile celor de la PSD și PMP a trecut proiectul de lege care prevede declararea zilei de 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon. UDMR este împotriva acestui proiect legislativ și, de aceea, la votul din plen vom vota împotriva acestui proiect de lege”, a concluzionat Korodi.
În măsura în care proiectul de lege va fi adoptat şi de plenul Camerei Deputaţilor, România va sărbători în fiecare an Tratatul de la Trianon.
Guvernul şi autorităţile locale vor trebui să se asigure ca la 4 iunie, aniversarea tratatului de pace care a încheiat primul război mondial şi a marcat frontierele Ungariei, să se arboreze în pieţele publice drapelul naţional al României.
Reglementarea va împuternici autorităţile de stat şi locale să acorde un sprijin logistic sau bugetar pentru organizarea evenimentelor ştiinţifice, educative, culturale care să conştientizeze importanţa Tratatului de la Trianon, despre care va trebui să relateze şi media publică din România.
În urmă cu câteva săptămâni, înainte ca proiectul de lege referitor la declararea drept sărbătoare a Tratatului de la Trianon în România să intre în linie dreaptă, actualul ministru de externe al României, Bogdan Aurescu, a exprimat temeri referitor la apropiatul centenar al Trianonului.
După cum a formulat Bogdan Aurescu cu prilejul audierii sale în calitate de ministru desemnat pentru conducerea diplomaţiei – fiind de atunci şi învestit în această funcţie: “La 4 iunie anul viitor va fi aniversarea a 100 de ani a Tratatului de pace de la Trianon: sperăm ca acest prilej nu va crea o confruntare diplomatică în relaţiile bilaterale”.