Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat, luni, că a propus partenerilor din coaliția de guvernare ca alocațiile pentru copii să fie diferențiate în funcție de veniturile familiilor.
„Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit. Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”, a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.
La rândul său, vicepremierul Dan Barna, colider USR-PLUS, a declarat că varianta propusă de UDMR va fi analizată: „Subiectul nu a fost detaliat foarte mult în această şedinţă. (…) Am zis că vom discuta pe o astfel de formulă, nu s-a înaintat mai mult, analizăm şi o astfel de variantă”.
Pe 7 iunie, Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că următoarea majorare a alocațiilor pentru copii va avea loc pe 1 ianuarie 2022: „Sigur, coaliția își menține angajamentul de a realiza dublarea alocațiilor conform legii. Am stabilit (în coaliție) să crească alocațiile.
Următoarea creștere va fi de la 1 ianuarie 2022, cum e amendamentul la legea de adoptarea a Ordonaței care a trecut de Senat și e în dezbaterea Camerei Deputaților. E un amendament depus la Senat și va fi adoptat și de Cameră”.
Și Raluca Turcan, ministrul liberal al Muncii, a vorbit despre majorarea alocațiilor. Ea a precizat că „sunt copii în România care nici măcar nu miros alocaţiile pe care statul le dă pentru că părinţii sau aparţinătorii le cheltuie pe altceva”.
„Alocaţiile trebuie majorate şi le vom majora. Va exista un calendar clar, nu doar de dublare, ci de creştere constantă a acestor alocaţii, dar prioritatea noastră acum este ca orice majorare de alocaţii să fie completată şi de alte servicii care sprijină şi copiii şi familiile să iasă din sărăcie”, a mai afirmat Turcan.