UDMR nu susține propunerea PNL de comasare a alegerilor locale cu europarlamentarele. Szabo Odon: S-ar crea un haos administrativ total. Primarii noi și cei vechi s-ar bloca unul pe celălalt (VIDEO)

UDMR nu susține propunerea PNL de comasare a alegerilor locale cu europarlamentarele. Szabo Odon: S-ar crea un haos administrativ total. Primarii noi și cei vechi s-ar bloca unul pe celălalt (VIDEO)
Deputatul UDMR Szabo Odon. Sursa foto: Captură Video - TVR YouTube

Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat vineri, pentru B1 TV, că formațiunea politică din care face parte nu e de acord cu comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, deoarece vreme de trei luni jumătate ar exista o administrație locală veche, cu mandatul încă în desfășurare, și o administrație locală nouă, cu legitimitatea votului în spate, dar care nu-și poate exercita autoritatea. Practic, în localitățile unde se schimbă edilii, vechii și noii primari s-ar putea sabota reciproc.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Amintim că PNL insistă încă de anul trecut cu ideea de comasare a unor alegeri de anul acesta, iar potrivit unor surse, cea mai recentă variantă propusă de liderii PNL PSD-iștilor a fost comasarea localelor cu europarlamentarele din 9 iunie. Numai că actualele mandate ale aleșilor locali expiră în septembrie.

Ce crede UDMR despre noua variantă a PNL de comasare a alegerilor

„Considerăm că această comasare ar crea un haos administrativ total, gândiți-vă circa 3 luni jumate (…) unii ar avea autoritate dată prin lege, alții dată prin vot, dar pe care nu o pot încă exprima. Deci credem că ar crea un haos administrativ în circa 3.500 – 4.000 unități administrative sau cel puțin unde structura administrației s-ar schimba sau primarii ar putea să fie schimbați și s-ar bloca unul pe celălalt”, a declarat Szabo Odon.

Deputatul UDMR a amintit apoi de o decizie a Comisiei de la Veneția „care sugera că orice tip de europarlamentare nu ar trebui ”virusate” de alte tipuri de alegeri nici măcar de anumite referendumuri că ar denatura discursul despre probleme generale europene”.

Szabo Odon a mai precizat că, oricum, la fiecare 20 de ani se va întâmpla să pice toate alegerile în același an, cum se întâmplă acum.

Ce spune Ciolacu despre comasarea alegerilor

În declarații publice recente, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a dat de înțeles că nu-l interesează acest subiect acum, deoarece altele sunt grijile românilor.

„Nu m-a oprit nimeni pe stradă nici astăzi, când am mers cu domnul Zetea în mai multe locații, nu m-a oprit nimeni să mă întrebe de comasare. Toată lumea întreabă în ceea ce privește nivelul de trai”, a spus liderul PSD.

De precizat că, în paralel, Ciolacu și-a criticat deschis colegii de coaliție din PNL pentru că își asumă intrarea parțială a României în Schengen și pentru că s-au făcut nevăzuți de când au început protestele.

În ceea ce privește USR, președintele Cătălin Drulă a avut repetate declarații extrem de dure la adresa PNL, în care a respins varianta comasării alegerilor ca fiind un atac la adresa democrației.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`