UDMR susține abrogarea recursului compensatoriu. Attila Korodi: „Regretăm votul nostru”

Publicat: 02 12. 2019, 11:48
Foto: Facebook / Korodi Attila

Deși a votat în Parlament aprobarea legii recursului compensatoriu, UDMR anunță acum că regretă această decizie și susține că formațiune va sprijini abrogarea recursului compensatoriu.
Liderul deputaților UDMR a anunțat susținerea pentru abrogarea legii, dar a subliniat că discuțiile trebuie să aibă loc în Parlament unde procedurile sunt foarte înaintate.

Această reacție vine după ce vicepremierul Raluca Turcan a spus că dacă legea nu este abrogată în Parlament, Guvernul Orban își va asuma răspunderea.

”În Parlament, procedurile sunt foarte înaintate. Camera Deputaților, dacă adoptă un raport în Comisia Juridică, poate să intre în plen cu acest proiect de lege. De aceea, ar fi oportun să fie închisă această problematică în Parlament, pentru că sunt convins că dezbaterile ajută, dar semnalul dat de Guvern cred că e de înțeles, este nevoie să fie făcut un pas ferm în Parlament”, a afirmat Attila Korodi, conform RFI.

Acesta a arătat că Ministerul Justiției alături de specialiști trebuie să vină cu un nou proiect de lege pentru a nu lăsa un vid legislativ după abrogare.

”Recursul compensatoriu în forma actuală trebuie abrogat, numai că dezbaterea care trebuie dusă la bun sfârșit este aceea că o simplă abrogare creează o lipsă de abordare juridică a problematicii totale (…). Trebuie să vină din partea Ministerului Justiției sau a specialiștilor o strategie și un text de lege, care înlocuiește actualul act normativ și nu lasă un gol în procedurile juridice care privesc această speță”, a subliniat liderul deputaților UDMR.

Atenționat că UDMR a votat alături de PSD și ALDE legea recursului compensatoriu, care a eliberat mai devreme zeci de mii de deținuți din închisori, Attila Korodi a replicat că ”a fost o decizie care în analiza noastră de atunci nu a semnalat foarte multe hibe pe care le are această lege”.

Întrebat dacă regretă că UDMR a susținut recursul compensatoriu, deputatul a răspuns: ”Dacă mă gândesc către trecut, da, nu a fost o decizie solid fundamentată și atunci trebuie să aducem corecturi, trebuie să fie corectată, printr-o înlocuire totală a procedurilor pe această speță”.