Ucraina răspunde acuzațiilor despre Bâstroe: Nu extindem canalul. Sunt doar operațiuni obișnuite de dragare. Am anunțat România din timp

Publicat: 18 02. 2023, 21:00
Actualizat: 18 02. 2023, 21:03
Sursa foto: HotNews

Ambasada Ucrainei în România i-a răspuns ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD), care a acuzat că ucrainenii au început lucrări pe canalul Bâstroe, lucrări care ar putea afecta flora și fauna din Delta Dunării. Ambasada susține că e vorba doar despre operațiuni obișnuite de dragare, menite să mențină canalul navigabil. Ea a mai precizat că partea română a fost informată din timp despre aceste lucrări.

Ce acuzații a adus Grindeanu ucrainenilor. Reacții de la Ministerul Mediului și cel de Externe

Miercuri, Sorin Grindeanu a declarat că a primit de la structurile teritoriale ale Ministerului Transporturilor informații conform cărora ucrainenii au început lucrări pe canalul Bâstroie care ar putea afecta flora și fauna din Deltă.

„Noi am provocat această întâlnire la Ministerul Transporturilor, deşi nu e neapărat treaba noastră, e mai mult o chestiune care ţine de Ministerul de Externe şi al Mediului, pentru că vorbim de tratate internaţionale pe care toată lumea trebuie să le respecte şi vorbim de un posibil impact pe care lucrările de dragare pe Bâstroe îl pot avea asupra mediului şi asupra Deltei Dunării. (…)

Cred că Ministerul de Externe este cel care va gestiona (…) că există semnale că se fac lucrări de dragare pe Bâstroe, iar Ministerul de Externe, Ministerul Mediului (…) trebuie să vină cu o poziţie şi să informeze cu date”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ulterior, Ministerul de Externe, condus de Bogdan Aurescu, a anunțat că România se opune intenției Ucrainei de a face lucrări de dragare pe canalul Bâstroe și că va transmite Comisie Europene această poziție a țării noastre.

Iar ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a declarat că nici legea românească, nici cea ucraineană nu permit desfășurarea unor lucrări în zona canalului Bâstroe care să pună în pericol biodiversitatea și ecosistemele.

Reacția Ucrainei la acuzațiile din România privind lucrările pe canalul Bâstroe

În schimb, Ambasada Ucrainei în România a transmis că „toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfășurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală”.

Ambasada a mai comunicat faptul că astfel de lucrări se fac „permanent de mai mulți ani în zonele specificate și convenite” și că, în august 2022, „a informat Administrația Fluvială a Dunării de Jos cu privire la lucrările planificate”.

„În condițiile războiului brutal în desfășurare a rusiei împotriva Ucrainei exprimăm recunoștința României pentru solidaritatea fermă cu poporul ucrainean si îndemnăm la avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiilor bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă”, a mai transmis Ambasada Ucrainei în România.