Ucraina preferă împrumuturi de la chinezi, decât să accepte condițiile impuse de Rusia și FMI

Publicat: 03 09. 2012, 09:56
Foto: intelligence.businesslive.ro

Ucraina preferă să se împrumute de la chinezi, decât să accepte condițiile impuse de Rusia și Fondul Monetar Internațional, scrie Bloomberg.

Președintele Viktor Ianukovici vrea să evite condițiile impuse de partenerii tradiționali Rusia și Uniunea Europeană, pentru a oferi împrumuturi și investiții.

Afacerile încheiate între Ucraina și China ar putea atinge suma de 9 miliarde de dolari, mărind contribuția Chinei în economia celei mai mari țări exportatoare de porumb și de minereu de fier din Europa, în timp ce China, țara cu cea mai rapidă creștere conomică din lume, încearcă să-și asigure aprovizionarea cu materii prime și cu alimente.

Ucraina are nevoie de bani pentru a susține creșterea economică și pentru a facilita plata datoriilor, în timp ce partidul de guvernământ se pregătește pentru alegerile parlamentare din octombrie. Fosta republică sovietică a respins până acum condițiile FMI pentru deblocarea unei tranșe de 15,2 miliarde de dolari, precum și condițiile pentru investiții europene în industria energetică și pentru reducerea costurilor la importul de combustibil din Rusia.