Turcia acuză că aeronava Moscova – Damasc conținea echipament și muniții destinate Siriei

Publicat: 12 10. 2012, 18:50
Războiul diplomatic dintre Turcia, Siria și Rusia atinge noi cote după ce premierul turc a declarat că la bordul aeronavei Airbus A320, ce rula pe destinația Moscova – Damasc, se afla echipament militar ce trebuie...

Războiul diplomatic dintre Turcia, Siria și Rusia atinge noi cote după ce premierul turc a declarat că la bordul aeronavei Airbus A320, ce rula pe destinația Moscova – Damasc, se afla echipament militar ce trebuie să ajungă în Siria.

”Nu se pot transporta arme și echipament militar, muniție, într-o aeronavă care transportă civili. Din păcate, această regulă a fost încălcată”, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, scrie BBC.

Până acum, autoritățile turce au justificat interceptarea și aterizarea forțată a avionului la Ankara evocând o „încărcătură ilegală” sau „îndoielnică”. Oficialii turci spuneau că vor prezenta public conținutul echipamentului doar pentru a reduce la tăcere dezmințirile venite de la Moscova și Damasc.

Siria a reacționat vehement joi seara, într-un comunicat al ministerului Afacerilor Externe, acuzându-l pe Erdogan că „minte” pentru „a justifica comportamentul ostil al guvernului sau în privința Siriei”. Ministerul sirian de Interne a cerut prezentarea acestor echipamente.

Chiar inainte de declarația premierului turc, autoritățile rusești au negat categoric prezența unor arme la bordul Airbusului Syrian Air și au protestat față de interceptarea sa, care ar fi pus în pericol viețile pasagerilor ruși aflați la bord.