După ce, la mijocul lunii iunie a acestui an, a reușit în premieră absolută să-și trântească propriul guvern, condus de Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea, liderul PSD, l-a investit, cu surle și trâmbițe, pe următorul: cel păstorit de cvasinecunoscutul Mihai Tudose. Acesta avea misiunea de a se scutura de tendințele „deviaționiste” manifestate până atunci la Palatul Victoria, de a readuce guvernarea pe „linia dreaptă” a promisiunilor de campanie și de a împlini cu strictețe stufosul program de guvernare al PSD.
Iar primul pas a fost făcut chiar miercuri când, prin ordonanță de urgență, a fost impus cu autoritate noul Cod Fiscal. Care, imediat după ce a fost pus sub reflectoarele publice, a devenit un „lung prilej de vorbe și de ipoteze”. Voci calificate au demonstrat cu limpezime că noile prevederi doar însăilează un abur de bunăstare, (președintele Iohannis l-a probat, într-o conferință de presă, printr-un calcul de matematică elementară!), dar, în realitate, chiar dacă pare a aduce oarecari câștiguri ridicole, zguduie din temelii bugetul de stat, pe cele ale primăriilor, afectează flagrant veniturile angajaților din industria IT, pe cei cu handicap, pe cei din firmele aflate în insolvență. Sindicaliștii au avertizat, cu iritare extremă, că, în mod cert, vor urma diminuări semnificative ale salariilor, atât în sectorul de stat cât și în cel privat.
După jocul de-a șoarecele și pisica privind începerea ședinței de guvern de miercuri, după ce s-a burzulit la multinaționale și bănci și a dat afară „în direct” un director de la Fondurile Europene, prin gurile miniștrilor Ionuț Mișa și Lia Olguța Vasilescu, Tudose a aprobat Ordonanța. Consecința: oamenii au ieșit imediat în stradă și au protestat vehement în fața Guvernului. În plus, pentru duminică, se anunță mobilizări masive în Capitală!
Peste toată această ecuație tensionată, plutește bizar un alt aspect: Liviu Dragnea a dispărut complet din peisaj și l-a lăsat pe Tudose cu cartoful fierbinte în palmă: cu o zi înainte de intrarea Ordonanței pe ordinea de zi, a intrat, nervos foarte, în silentio stampa, iar miercuri a trimis la înaintare o absență absolută! Tocmai el, cel care avea, de obicei, orgolilul de-a anunța triumfător adoptarea măsurilor din programul de guvernare! Inclusiv în ceea ce privește ordonanța cu pricina, a cărei aprobare a anunțat-o ferm încă de săptămâna trecută. Mai mult, nici joi, nimeni nu l-a zărit intrând în biroul său de la Cameră! De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, se ține cu îndîrjire departe de microfoanele oficiale. Deși, paradoxal, chiar în timpul zilei încordate de miercuri, purtând semnăturile amândurora, din neant, la Parlament a aterizat o „Inițiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei regale a României”. Întâmplător sau nu, tot miercuri, un sondaj IMAS anunța că, în doar o lună, între septembrie și octombrie, încrederea în Dragnea s-a prăbușit cu patru procente, iar Tudose a pierdut, de la preluarea mandatului, aproape șapte procente!
Contextul ridică la fileul comentatorilor câteva chestiuni:
- Sunt binecunoscute frecușurile cu scântei dintre Dragnea și Tudose. În primul rînd, a fost ministru al Economiei în guvernul indezirabilului azi Ponta între 2014 și 2015; apoi, în „Ziua News” din 29 decembrie 2016 apare o declarație a lui Tudose, conform căreia promite că va reveni cu orice preț în guvern și că „trebuie să ne facem treaba și să scăpăm de PENAL. Să se ducă la el, la conac, la teleolteni!”; în ianuarie 2017, Dragnea îl taie de pe lista cu miniștri a noului guvern; surprinzător, la scurt timp, cu prilejul remanierilor din guvernul Grindeanu, CexN al PSD votează în unanimitate schimbarea lui Alexandru Petrescu, cu însuși Tudose … tot la ministerul Economiei! De altfel, Tudose a început să mârâie la voltele de primadonă ale lui Dragnea, chiar la o lună după ce acesta l-a instalat în jilțul de prim ministru. După o întâlnire la Cotroceni cu președintele Iohannis, s-a zvonit că pune la cale, cu ajutorul PNL, debarcarea lui Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Mai apoi, prin apropierea de mesajele revoltate ale străzii, după ce a declarat răspicat că vrea să scape de miniștrii cu probleme penale, diagnosticul despre relația sa cu Dragnea părea bătut în cuie. Apoi, este binecunoscut momentul de la recentul Comitet Executiv Național al PSD, când Tudose a jucat cu demisia pe masă. Din toate cele de mai sus se iscă o rafală de întrebări. Mai vechi sau mai noi. A fost forțat de ceva sau de cineva Dragnea să accepte numirea lui Tudose în funcția de premier? Se știe că, inițial, Tudose, a bătut de câteva ori cu pumnul în masă atunci când a venit vorba de Codul Fiscal. Cum l-a convins Dragnea să-l înghită cu fulgi cu tot și să-l arunce miercuri, singur singurel, în mijlocul oprobriului public? E limpede că, prin această mișcare, PSD iese curat ca lacrima și consecvent cu propriile morgane servite electoratului. Presiunea străzii devine colosală, se apropie o iarnă cu livrări incerte de gaze, urmează primăvara când românii așteaptă cu frică să primească „fluturașii” de salariu. Este Tudose împins ca mielul la tăiere? Este vorba despre o răzbunare de șahist a lui Dragnea, care a demonstrat că nu are nici o scamă atunci când vine vorba să-și schimbe, ca pe șosete, propriile guverne? Dacă da, de ce rebelul din Tudose nu se trezește din nou? Pentru binele partidului? Pentru a-și prelungi încă puțin propria bunăstare și stimă de sine? Din această dilemă nu putem ieși cu ușurință.
- Este Ordonanța care a consfințit pachetul fiscal o petardă menită doar să inflameze și distragă atenția de la Codurile penal și cel de procedură penală, care par rătăcite prin Parlament, unde se zvonește că vor intra în dezbatere săptămâna viitoare…. Sau următoarea… Sau după Sfântul Nicolae, Crăciun, Revelion, Sfântul Vasile sau Sfântul Ion? Sau la Sfântul Așteaptă? Ori ne vom pomeni, că scot capetele, ca nălucile, prin niște aprobări tacite și gata?
- Pentru a implementa inflamatele măsuri fiscale, Tudose are nevoie de susținerea partidului. Va risca PSD să i-o acorde? Sau Dragnea este pregătit să facă o fandare riscantă, dar strălucită-strategic și, după ce va pârjoli țarinile și va otrăvi fântânile cu mușchii lui Tudose, va ceda galant puterea unui PNL înfometat și anemic după atâta postire, ca să-l facă de râs, spre a reveni apoi triumfător în arenă, pe cai mari?
Este greu de spus, greu de presupus. Cert este că deocamdată, în România, doar orgoliile politice mai mișcă, economia națională a intrat într-un tangaj periculos iar oamenii înspăimântați nu mai pricep nimic.